Žena, majka, patnica

Vječna tema o kojoj su napisani deseci tekstova, snimljeni podcasti, videi, filmovi i sitcom serije, tko su bolje majke i supruge, one koje rade i love karijeru, vlastitu zaradu i između ostalog nedosanjanu mirovinu.

Jer budimo realni živjeti na račun muža i njegove mirovine u starosti znači da jedno mora umrijeti od gladi ili hladnoće, a staračke kosti ne griju kao mlado meso.

Nemam ništa protiv odabira da netko bude kućanica, uvijek dostupna svima i naravno srdačno nasmijana, jer bez osmjeha si nadrkana kučka (kako neki muževi vole reći). Vječna tema o ženama, majkama, patnicama – jer zapamtite niste dovoljno dobra i moćna žena ako nemate barem jednom komentar „Tko me pita, imam troje djece svi troje jedno drugom do uha, muža vodoinstalatera koji doma dolazi u 18 na četvrtom pivu, ja kuham 11 obroka na dan, vodim djecu van u park, kuća mi blista, a sad to što ja skrivam modrice po rebrima jer sam mu rekla da ne mora svaki dan popit pivo nema veze, ja sam sretna i ispunjena žena, majka, patnica.“ Ili još bolji komentar „Da, vi mame karijeristice ste sebične kučke, mislite samo na sebe i djeca su vam u vrtiću od 08:00 do 16:00 sati, drugi ih odgajaju a vi se ponosite vašim pametnim glavicama. Sram da te bude!“ i onda je donesem zaključak kako i jedna i druga imaju previše slobodnog vremena, možda da malo ostave mobitel i nađu neku zanimaciju.

Recimo heklanje uopće nije loše, a na kraju svoj hekleraj možeš i prodati, nije loše ni štrikanje, ne znam, ali znam da će ti ruke biti bolje upotrijebljene nego da tipkaš glupe komentare. Jer, realno ni ti ni ja nismo vrh vrhova.

 

FOTO:Unsplash

 

Znaš, ja radim, do 08:00 do 16:00 i svako jutro se dižem prije svojih ukućana, spremam sebe pa dijete, vozim ga u vrtić i kupujem kiflu u pekari jer sam nemajka koja nije napravila zdravi hranjivi doručak za svoje potomstvo, plodove mojih jajnika, trčim do ulaza vrtića, ljubim svoje dijete u glavu koje s osmjehom odlazi u tu ustanovu gdje se drugi ljudi brinu o njemu. Ja već preznojena i uspuhana trčim natrag u auto, dolazim na posao, pazi sada, pola sata ranije i lagano se uštimavam u posao jer u 08:00 već trebam biti sabrana i krenuti ozbiljno raditi. I tako 8 sati radim, odem popušiti jednu cigaretu i jedem za vrijeme kratke pauze, u 16:00 još uvijek nisam izašla, jer postoji pravilo tvrtke da se ne izlazi baš odmah, to znači da nemaš previše posla ili da već prije 4 sve pogasio, to nije profesionalno.

E da, nisam napomenula, da tete u vrtiću baš ne budu raspoložene ako kasniš po dijete, znači do pola 5 da se nacrtaš po svog potomka inače budu blago nervozne (razumijem ih skroz). Tako da ja jurim iz ureda u auto, autom jurim tih 11 km kroz gradsku paklenu gužvu da bih stigla do pola 5 po svoje dijete, kupim ga u zagrljaj jer si uvijek trčimo u susret i sjedam u auto.

Tog trenutka smo oboje sretni jer se vidimo, a ti kraljice majko kažeš kako moje dijete odgaja netko drugi. Odgaja, tako je, jer postoje majke koje žele raditi i osigurati si penziju koju vjerojatno nećemo doživjeti.

 

Postoje majke koje žele raditi jer ne žele tražiti od muža pare za grudnjak i gaće ili u krajnjem slučaju samo žele raditi.

 

Zašto smo mi sebične jer na isti način doprinosimo kućanstvu kao i muškarci? Zašto nikada nitko nije rekao „Kakav si ti sebičnjak Vjekoslave, samo ganjaš posao, dolaziš kući u 6, dijete ti odgaja ustanova, a ti gledaš kako ćeš izgledati dobro i provesti 10 sati u uredu. Sram te i stid bilo Vjekoslave.“ Ili zašto nikad nitko nije rekao jednom muškarcu da je preko ku*** došao do tog radnog mjesta, zamislite kako bi to zvučalo „Pogledaj ga, zvrtio tim hlačicama, izbacio k*****a i dobio posao…“

Najlakše je sjediti doma, znam ja sam sjedila dvije godine s jednim doduše djetetom, ali poanta je ista. I gledala sam one divne dotjerane mame koje idu na posao, odvode djecu u vrtić, doma ih čeka skuhan ručak, opran pod i složen veš, pitala sam se kako one stignu, a ja doma zatrpana sa svim tim i još mi ručak kasni.

Onda sam shvatila, organizacija je ključ života, a kad si kratak s vremenom onda se sve bolje organiziraš, nemaš praznog hoda.

 

Shvatila sam da mame koje rade vikend provedu kuhajući ručkove za cijeli tjedan ili ako stvarno znaju i stignu kuhaju svaki dan, peru veš i po noći ga slažu i peglaju. Prve ustaju i zadnje idu spavati, nemaju popodnevnu dremku. Ja dok sam bila doma, tako mi svega spavala sam svaki put kad i moje dijete. Mobitel mi je prečesto bio u rukama i tako bih se izgubila u poslovima koje trebam napraviti ali nikako da ih napravim.

Onog dana kada sam počela raditi, počela sam i bolje iskorištavati svoje slobodno vrijeme, tako ja sada kad pokupim dijete iz ustanove gdje ga drugi odgajaju ostavljam mobitel i svoje vrijeme posvećujem obitelji. Provedem najkvalitetnijih nekoliko sati s njim, dok ti koja pišeš gnjusne komentare po društvenim mrežama ni tih 24 sata koja imaš ne provedeš dobro (čast izuzetcima).

Ne znam zašto se stalno moram pravdati, svi znamo da nije svima isto i da nisu svi isti.

 

Postoje te neke čarobne žene koje su rođene da budu posvećene kući i obitelji, postoje te neke čarobne žene koje imaju kućnu pomoćnicu, postoje i one koje iako su doma već četvrtu godinu i dalje izgledaju kao da su sišle s modne piste.

 

Sve smo mi različite i baš zbog toga se trebamo međusobno podržavati, bodriti i biti jedna drugoj inspiracija, prijateljica i sestra. Očekujemo da nas muškarci poštuju, a mi jedna drugu ne poštujemo. Kad ste pročitale da jedan muškarac drugog pljuje i govori kako „je lako njemu jer se dobro oženio“ kao što mi znamo reći „lako njoj dobro se udala…“ tek kad to shvatimo imat ćemo društvo i okruženje o kojem toliko maštamo i kojem težimo. Nitko nas ne voli proklete i zavidne.

Umjesto zavisti mi trebamo jedna drugu potapšati po ramenu, jer jebiga nekad se moramo prilagoditi i ostaviti dijete u vrtiću do 17:30 jer moramo zaraditi svoju plaću koju u 99% slučajeva potrošimo na to isto dijete. Znate djeca jedu, kakaju, rastu, a odjeća, obuća, hrana i pelene koštaju – osim ako si influ mama pa dobiješ sve džabe, no to je neka druga tema.

 

 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.