Zašto je važno jesti za stolom kao obitelj

ručak

Sjedenje za stolom prilikom nekog obroka ima izuzetne prednosti i za djecu i za njihove roditelje.

Zajednički obroci mogli bi biti ako to uistinu želite, biti jedan od moćnih oružja i trikova samih roditelja. Jer realno, kada tokom dana možete uistinu izdvojiti sat vremena u kojem biste mogli sa svojom djecom pričati o školi,  njihovom samopouzdanju ili pak možda razgovorom smanjiti rizik od zlouporabe opojnih supstanci, depresije, tinejdžerske trudnoće?

Tijekom posljednja dva desetljeća, imamo veliki problem sa tzv ekranima i problemima koji su isti stvorili. Odvajanje nekoliko minuta svaki dan za isključivanje ekrana i istinsko povezivanje jedni s drugima uz hranu može poboljšati fizičko i mentalno zdravlje svih uključenih članova obitelji.

FOTO:Pixabay

Želite dokaz? Evo nekih benefita na koje smo mi naišli istraživajući ovu temu, a koji pokazuju dobrobiti zajedničke prehrane u obitelji.

Uči vašu djecu boljim prehrambenim navikama

Mnoga istraživanja pokazuju da je konzumiranje obroka s članovima obitelji povezano s općenito boljom prehranom, posebno među adolescentima. Tinejdžeri koji su jeli s obitelji imali su veću vjerojatnost da će konzumirati više voća i povrća, a manje brze hrane i slatkih pića. 

Može spriječiti ozbiljne psihosocijalne probleme

Prema nekim istraživanjima  često obiteljsko jedenje za stolom može spriječiti probleme s poremećajima prehrane, upotrebom alkohola i opojnih tvari, nasilnim ponašanjem, depresijom i suicidalnim mislima kod adolescenata. 

Može smanjiti borbe s težinom u odrasloj dobi

Studija objavljena u Journal of Pediatrics otkrila je izravnu vezu između učestalosti zajedničkih obiteljskih obroka u adolescenciji i smanjene šanse za pretilost ili probleme s težinom 10 godina kasnije, osobito među tinejdžerima. Studija zaključuje da bi se obitelji trebale pokušati okupiti barem na jedan ili dva obroka svaki tjedan kako bi zaštitile svoju djecu od borbi s težinom kasnije u životu.

 

Može poboljšati samopouzdanje djece

Potičući svoju djecu da pričaju o svom danu (i iskreno slušajući njihove odgovore), time poručujete da cijenite i poštujete ono što jesu. Djeci treba omogućiti da sami biraju gdje će sjediti i poticati ih da pomažu u poslovima vezanim uz večeru, bilo postavljanje stola, posluživanje hrane ili čišćenje.

FOTO:Pixabay

 

Poboljšava komunikacijske vještine

Osim općeg zdravlja i kondicije, društvene interakcije i rasprava o aktualnim pitanjima, za stolom djecu se može učiniti bolje komunikatorima.

Može pomoći djeci da se oporave od cyberbullyinga

Budući da čak jedan od pet mladih ljudi doživljava neki oblik internetskog zlostavljanja, to je danas postao veliki problem. Međutim, tinejdžeri koji su jeli sa svojom obitelji (idealno četiri ili više puta svaki tjedan) prijavili su manje problema zbog zlostavljanja. Studije pokazuju da redoviti obiteljski kontakt olakšava roditeljsko usmjeravanje i otvorenu komunikaciju između djece i njihovih roditelja.

Može se koristiti za nadopunu obiteljske terapije

Obiteljima koje zajedno prolaze terapiju, njihove zajedničke večere⁄ručkovi mogu pružiti dragocjen uvid u njihovu dinamiku terapeutima. Osim toga, obitelji se može potaknuti da pouke naučene tijekom terapije iznose za stol prilikom jedenja, eksperimentirajući s novim ulogama i komunikacijskim obrascima.

Vrijedi pokušati u svakom slučaju. Jer više obiteljskih obroka moglo bi značiti velike nagrade za vašu obitelj.

 

 

 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.