Započnite dan na pravi način

Sam pojam organiziranja ljudi najčešće povezuju sa uredno složenim policama i ormarima ili besprijekorno sređenim kuhinjama i dnevnim boravcima koji izgledaju kao iz kataloga.

Međutim, za mene organizacija zadire puno dublje ispod površine i tog fizičkog izgleda prostora. Biti organiziran meni predstavlja sposobnost biti pripremljen u svakodnevnim situacijama. Znati što trebate ostvariti tijekom dana ili tjedna te pronaći načine i usvojiti navike koje će vam finalno olakšati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Biti organizirana mene dovodi u stanje smirenosti. Danas ću pisati o svojim rutinama (jutarnjoj i večernjoj) za koje smatram kako vam mogu pomoći da se organizirate i započnete dan na što smireniji način.

FOTO: Unsplash

 

Rutine predstavljaju korake onoga što trebate učiniti i redoslijed kojim ih trebate obaviti, s ciljem da nam olakšaju život. Tu definiciju ćete pronaći ukoliko guglate termin rutina. Prilično oštro zvuči, zar ne? Možda i da, ali u praksi nije uopće. Pokušat ću vam to približiti. Za mene jutarnja rutina počinje s onim što možete pripremiti večer prije odlaska na spavanje.

Navečer prije odlaska na spavanje odvojim 15ak minuta kako bi: počistila stol nakon večere, posložila suđe u perilicu posuđa, počistila kuhinjsku radnu plohu, pomela prostor oko stola i kuhinje te odabrala odjeću za sljedeći dan (za mene i dječicu). Osim ovih kućnih zadataka, otvorim uvijek svoj planer i bacim pogled na obaveze koje me čekaju tijekom sljedećeg dana. Sve ovo mi pomaže da novi dan započnem mentalno pripremljena bez da razmišljam o tome kako moram riješiti “zaostatke” od prijašnjeg dana.

Osim što slijedim svoju večernju rutinu, moji umalo šestogodišnji blizanci imaju i svoja sitna zaduženja, a to je odnijeti korištenu odjeću u kutiju s prljavim vešom, pokupiti svoje igračke iz dnevnog boravka i pospremiti ih u svoju sobu ako su ih tijekom dana porazbacali po stanu. A kada se to ne dogodi?

 

Najvažnije u stvaranju jutarnje obiteljske rutine je razumijevanje koje sve zadatke trebamo ujutro obaviti i koliko nam vremena za to treba kako bi na vrijeme izašli iz kuće, odvezli djecu u vrtić ili ih ispratili u školu, a mi krenuli na posao.

organizacija
FOTO: Unsplash

Moji savjeti za što laganiju jutarnju rutinu:

– Probudite se prije ostalih ukućana
Tijekom tjedna prakticiram buđenje između pola sata i sat vremena prije muža i dječice. Kako koji dan, međutim trudim se imati što je više moguće vremena ujutro samo za sebe. Upravo to ranije buđenje, daje vam između ostalog potrebno vrijeme koje možete iskoristiti radeći neke stvari koje zaista volite. Vrijeme za jutarnju higijenu bez žurbe, ispijanje kave, pripremu doručka za sebe i obitelj, vrijeme za čitanje, jutarnju meditaciju ili tjelovježbu….što god vama najviše odgovaralo. 🙂 Iskoristite ovo vrijeme da se pripremite za dan te lagano i bez stresa krenete sa svojim dnevnim obavezama.

– Koliko vam treba vremena da se pripremite?
Onog dana kada vam se ne žuri iz kuće pratite koliko vremena vam zapravo treba da obavite sve ono što biste željeli postići jednog sasvim uobičajenog jutra. Jednom kada znate koliko je vremena potrebno da se obavi sve što trebate, možete odrediti koliko je vaše vrijeme buđenja dobro postavljeno. Uvijek dodajte još barem 10ak minuta više za slučaj da se dogodi nešto neočekivano.

– Pripremite što možete večer prije odlaska na spavanje
Već sam ranije spomenula koje su to uobičajene stvari koje odradim večer prije, a koje mi toliko koriste već sljedećeg jutra. Nema mi ništa draže nego ujutro ući u pospremljenu kuhinju ili kad već unaprijed znam da neću potrošiti ni trenutak pred svojim ili dječjim ormarom jer sam odjevnu kombinaciju za tekući dan odabrala večer prije.

– Budite uporni
Kao i za usvajanje bilo kakve navike tako i za kreiranje svoje jutarnje ili večernje rutine treba određeno vrijeme. Naravno da ima jutra kada stvari ne idu kako bi trebale, kada se ne mogu ustati iz kreveta jer sam večer prije od gušta pogledala neku seriju ili film s mužem i otišla spavati 2 sata kasnije nego inače. Sve je to potpuno normalno. 🙂 Međutim, nakon što sam iskusila kako je to “držati se plana” i odraditi sve smirenije i bez žurbe, ja se puno bolje osjećam i sve mi ide daleko lakše.

 

čišćenje doma
FOTO: Pixabay

 

 

 

Marija Budija Bingula
IG- srecanakvadrat.com.hr
WEB- Sreća na kvadrat

 

 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

 

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.