Yrsa Sigurđardóttir: Vrtlog

„Ljudi maštaju o osveti, ali kada konačno dođe do toga, obično svoj plan ne provedu u djelo. A postoji i razlog za to – život im više nikad ne bi bio isti. Ako vas taj vrtlog uvuče, nećete se moći izvući iz njega.“

 Posljednji put knjigom sam putovala Islandom u romanu „Mali hotel na Islandu“, a sada mu se vraćam zahvaljujući odličnom krimi romanu Yrse Sigurđardóttir. No, to je jedan potpuno drugačiji Island od onog kojem sam upoznala kroz djelo Julie Caplin. Nema lijepog i udobnog hotela, romantične polarne svjetlosti ni obilaska lokalnih znamenitosti. Ovaj Island je hladan, mračan i poprište je brutalnih i jezivih ubojstava. Nekim čitateljima Yrsa Sigurđardóttir već je poznata ako su čitali „DNK“ – prvi roman iz serijala o psihologici Frey i inspektoru Huldaru za kojeg kažu da je potvrdio njen status „kraljice islandskog krimića“.

Odmah vam mogu reći da „DNK“ nisam čitala te da nije nužno romane čitati redom. Slučajevi kojima se bave nisu povezani tako da nećete ostati zakinuti za informacije. Jedino što ćete propustiti je početak romanse između psihologice i istražitelja. Osobno su mi u krimićima privatni odnosi među likovima i njihove  toplo-hladno, malo jesmo-malo nismo ljubavne priče potpuno trivijalne u odnosu na ostatak radnje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Dajana Jurakić Milovac (@knjigograd)

 

Sve započinje otvaranjem školske kapsule zapečaćene prije 10 godina. Među dječjim pismima u kojima su morali predvidjeti što će se dogoditi za deset godina kada kapsula bude otvorena, našlo se jedno pismo zabrinjavajućeg sadržaja. U njemu su navedeni inicijali osoba koje će biti ubijene. Policija tome ne pridaje puno pažnje, ali ipak zaduže osramoćenog i smijenjenog istražitelja Huldara (u romanu „DNK“ dogodi se nešto zbog čega Huldar bude smijenjen s mjesta šefa odjela) da istraži tko bi mogao biti autor tog pisma. Huldar za pomoć zamoli psihologinju Frey (koja je također lik iz prethodnog romana te se ona i inspektor otprije poznaju)  kao specijalisticu dječje psihologije.

Nedugo nakon otvaranja kapsule, u dvorištu jedne kuće pronađene su dvije odrezane šake. Potom se dogode dva ubojstva koja pokrenu cijeli niz događaja, a koja pokažu policiji da pismo iz vremenske kapsule ipak nije toliko bezazleno kako se na prvi pogled činilo.

Kao  ljubiteljici krimića koja se već načitala ovoga žanra, mogu vam reći da mi je  „Vrtlog“ bio odličan i sigurno ću pročitati i „DNK“. Radnja je napeta, šokantna te neki opisani prizori nisu za one slabog želuca. Čak i kada pomislite na kraju da sve znate, čeka vas iznenađenje. Ajme, koji plot twist na samom kraju  (molim vas nemojte zbog ovoga pročitati prvo zadnjih par stranica, pokvarit ćete si cijeli doživljaj). Puno je likova i sudionika događaja, ali sve je izvedeno na način da nema konfuzije, već je potpuno jasna uloga svakog od likova u priči kao i razlog zbog čega su se njihovi inicijali našli u pismu iz vremenske kapsule.

Sviđa mi se što su sva pitanja odgovorena, ništa nije ostalo nedorečeno ili neobjašnjeno i svaka sitnica se uklapa na mjesto. Već sam rekla da mi osobni odnosi među likovima nisu bitni, ali on služe kako bi se serijal povezao u cjelinu. Čitatelj saznaje o prvom romanu (ako ga prethodno nije čitao) sve što mu je potrebno da bi shvatio postupke likova u „Vrtlogu“, ali bez suvišnog prepričavanja radnje. Priča je dinamična, nema praznog hoda ili otezanja, a na svakoj stranici očekuje vas novo saznanje i iznenađenje.

Izdavač: Znanje

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.