Vrste nosiljki za bebe

Jedna od najvećih dilema za roditelje koji se odluče bebonositi jest – koju nosiljku odabrati? Pokušati ćemo vas upoznati sa svim vrstama nosiljki za bebe koje su trenutno na tržištu i objasniti neke temeljne razlike među njima, kao i njihove moguće prednosti i nedostatke. Već smo razgovarali o prednostima nošenja i sada je vrijeme da se pobliže upoznamo s nosiljkama.

Prvo što biste svakako trebali učiniti jest odabrati jednu određenu vrstu nosiljke koja najbolje odgovara vašim potrebama. Pokušat ćemo vam pomoći suziti svoj izbor na barem nekoliko opcija, ako ne i na jednu posebnu nosiljku za bebe.

 

Marama

dugački je komad tkanine koji se obavija oko vašeg i djetetovog tijela. Pravilnim vezivanjem marame stvaramo udobnu i nadasve sigurnu nosiljku za bebe. Može se nositi u različitim položajima: sprijeda, sa strane ili straga, a pogodna je za novorođenčad, dojenčad i manju djecu. Postoji mnogo različitih načina vezivanja marame, neki mogu biti zahtjevniji za početnike, ali vježbanjem i usavršavanjem zamatanje postaje lagano. Marame su najtradicionalnije i najjednostavnije vrste nosiljki za bebe, ali nisu možda najjednostavniji izbor za početnike. U početku se marame mogu činiti pomalo zastrašujućima i teškima za savladati, ali vrlo brzo se usvoje najosnovniji položaji i vezovi, a sve ostalo nakon toga samo je nadogradnja vještine.
Dana na tržištu imamo mnoge vrste marama različitih marki i različitih blendova, ali u osnovi postoje tri vrste omota: elastična, tkana i hibridna.
Elastične su prikladnije za novorođenčad i manje bebe do 9 mjeseci (iako su mnoge elastične testirane na težinu i do 15 kg, no činjenica je da nošenje veće i aktivne bebe obično zahtijeva veću potporu poput one kod tkane marame, a time i veću sigurnost). Elastične su namijenjene nošenju u prednjem položaju i vrlo su prikladne za roditelje početnike zbog lakšeg vezivanja i lakoće samog materijala.

  • Tkane se marame preporučuju svim uzrastima, od novorođenčeta do predškolske dobi, izuzetne su jer ih možete nositi u svim položajima (prednji, stražnji, kuk, sa mnogo vrsta vezova). Tkane marame (osim po sastavu) također razlikujemo po težini, gdje jače tkanje obično ima veću težinu i potporu. Tkane marame dolaze u različitim duljinama i imaju označene veličine. Veličine ovise o veličini samog roditelja, ali mogu ovisiti i o stilu motanja i samom vezu, jer neki zahtijevaju kraću duljinu marame. Međutim, većina početnika će uglavnom odabrati veličinu šest

 

  • Hibridne marame su zapravo kombinacija prva dvije – pružaju dodatnu potporu, iako ne daju potporu poput tkanih, ali su puno mekše i lakše od njih.
    Nepobitne prednost nošenja u marami zasigurno je svestranost cijelog niza položaja i stilova (posebno kod tkanih marama), prikladnost i jednostavna uporaba tijekom dojenja, veliki “dobni raspon”, trajnost, udobnost, prilagodljivost, estetika (mnogi lijepi stilovi vezivanja čvorova i mnogi ljupki uzorci). Nedostatak je taj što bi nošenje u marami moglo zahtijevati dodatnu praksu i vještine, a ima i mnogo materijala za rad, pa marama možda nije svima prvi izbor.

 

Ringsling

sastoji se od tkanine, tj. kraće marame (također izrađene od različitih materijala) s dva metalna prstena na kraju jedne strane tkanine. Prstenovi nam omogućuju jednostavno podešavanje, kao i zatezanje ili otpuštanje tkanine. Tkanina je kraća u ringlingu negoli kod marama, zahtijeva manje zamotavanja jer ima samo jedan sloj, pa su ringslinzi (nakon što uđete u praksu sigurnog i dobrog podešavanja) zaista izvrstan izbor ako vam se marame čine previše složenima za svakodnevno korištenje. Mana mu je što se nosi preko jednog ramena, što nekim roditeljima možda ne odgovara. Uz to, ring sling je odličan za upotrebu roditeljima svih veličina i fizionomija, čak i kad postoji velika razlika u visini između oba roditelja. Mogu se koristiti kod novorođenčeta do dojenčeta, kompaktni su i lako se slože u svaku torbu. Postoje dvije vrste ramena kod ring slingova – skupljeni i nabrani. Većina slingova ima skupljeno rame i ova vrsta ramena je manje strukturirana i nosi se povučena preko ramena. Na nabranom ramenu, materijal se međusobno šiva i presavija što osigurava ravnomjerniju raspodjelu težine, a to također zauzima manje prostora na ramenu i pruža veću pokretljivost ruke, no nekim bi roditeljima to pak moglo biti manje ugodno od skupljenog ramena.

 

 

Mekana strukturirana nosiljka, kopčajuća nosiljka ili tzv. klokanica 

zbog jednostavnosti podešavanja i velikog interesa tržišta, klokanica je postala najpopularnija vrsta nosiljke. Možemo vidjeti mnogo različitih proizvođača klokanica koji neprestano poboljšavaju nove dizajne i njihove značajke. Roditelji bi trebali imati na umu da je tržište danas preplavljeno mnogim klokanicama, od kojih neke možda ne podržavaju optimalan bebin ergonomski položaj. Dakle, ako niste sigurni oko kupnje određene klokanice, uvijek se obratite nekoj od savjetnica za bebonošenje prije nego što odlučite izdvojiti novac za novu klokanicu. Ili barem potražite savjet u bebonosećim grupama na društvenim mrežama. Tržište klokanica danas nudi mnoge modele koji su čak prilagođeni nošenju novorođenčadi, od kojih poneki nude i nošenje u prednjem položaju prema sprijeda, mnoge klokanice dolaze i u mrežastim ”mash/coast” verzijama (s mrežnim materijalom na leđima), i kao takvi prilagođeni su toplijem vremenu; a da ne spominjemo čitav niz prekrasnih uzoraka i dodataka koji prate neke od najpopularnijih marki klokanica. Klokanice se također mogu naći u raznim materijalima, uglavnom pamuku, ali kao i kod marama, postoje mnoge kombinacije s raznim materijalima poput lana, platna, svile, bambusa itd. Što se tiče dobne granice, postoje mnoge klokanice koje su deklarirane od 0+ mjeseci (bez ili s umetkom za novorođenče), sve do veličine preschool veličine. Glavni nedostatak klokanice je to što ona možda neće pristajati objema roditeljima, posebno ako je jedan roditelj puno manji ili viši od drugog. Također, nekim će roditeljima smetati kopče i možda neće favorizirati konstruiraniju strukturu klokanica.

Mei Thai

inače tradicionalna azijska nosiljka, kombinacija je marame i klokanice koji također može biti izrađen od različitih materijala koji se razlikuju po mekoći i rastezljivosti. Mei thai ima standardni panel (tekstil koji pokriva bebina leđa, stražnjicu i dio vrata), ali nema kopče. Naramenice i struk vežu se u čvorove. Mei thai možda nije najidealniji izbor za novorođenčad (iako postoji mnogo novih mei thai modela s oznakom 0+), ali je stvarno izvrstan izbor za veće bebe, malu i predškolsku djecu, te roditelje različitih veličina. Idealan je za minimaliste ili roditelje koji vole marmae, ali se teško nose s vještinom motanja. Uz mei thai, roditelji mogu uživati u mnogim različitim varijantama vezivanja čvorova, ali na jednostavniji način. Nedostataci bi mogli biti dugački krakovi naramenica i remena.

Half Buckle

polukopčajuća nosiljka je kombinacija klokanice i mei thaia; remen se kopča, ali naramenice završavaju širokom tkaninom koja se križa straga i veže na isti način kao na mei thaiju (ima i modela na kojima se naramenice kopčaju, a remen veže). Postoje polukopčajuće nosiljke s debljim i podstavljenim ili vrlo tankim naramenicama, no sve se jednako vežu u čvor. Idealan je za minimaliste koji žele malo manje materijala i manje vezivanja.

Pouch

cijev je od tkanine, koja je obično pričvršćena preko ramena roditelja i nosi se poprijeko u različitim položajima. Pouch nije najprikladnji za novorođenčad i manju bebu, ali je vrlo koristan za nošenje većih beba i manje djece. Mali je i jednostavan za održavanje, ali najveći je nedostatak što dolazi u veličinama i često ga ne mogu dijeliti dva roditelja različite veličine.

 

Onbuhimo ili takozvani onbu

iako je onbuhimo zapravo tradicionalna japanska nosiljka koja je izvorno izgledala ponešto drugačije od onih koje danas možemo naići na tržištu, onbuhimu dajemo posebno mjesto zbog velikog porasta njegove popularnosti u posljednjem desetljeću. Onbuhimo je namijenjen povišenom nošenju djece na leđima i nije namijenjen bebama koje još ne sjede samostalno. Može se naći i u verziji “obrnuti onbuhimo” (ima remene poput mei thai). Onbuhimo je posebno zanimljiv za nošenje mališana, jer mališani radoznalo uživaju otkrivajući svijet oko sebe preko ramena svojih roditelja.

 

Planinarska nosiljka

ne preporučuje se djeci koja ne mogu samostalno sjediti i nemaju kontrolu nad vratnom kralježnicom. Čvršćeg je i težeg oblika s dodatnim okvirom (obično aluminijskim), a čvršsti materijali su uglavnom namijenjeni vanjskoj upotrebi i dugim šetnjama u prirodi. Obično ima mnogo dodatnih pretinaca i džepova u/na samom nosaču. Idealan je za roditelje koji vole lagano planinarenje ili često idu na izlete. Mane su mu – težak okvir, veličina i činjenica da dijete u ruksaku nema dodir s roditeljem, jer dijete sjedi na svom sjedalu.

 

 

Danas imamo čitav niz različitih klokanica, ring slingova, polukopčajućih nosiljki, marama, itd., kao i čitav niz lijepih i zanimljivih čvorova, blendova, uzoraka, izvrsnih dodataka za nosiljke…Imamo i pregršt tutoriala na društvenim mrežama kako bi što bolje naučili postaviti bebu, zavezati maramu ili namjestiti bebu u nosiljci, uvijek je najbolje (posebno za roditelje početnike) posavjetovati se s profesionalnom savjetnicom prije početka bebonošenja.

Naveli smo najpopularnije i najčešće korištene nosiljke za bebe, pa možemo navesti i neke od tradicionalnih nosiljki za bebe širom svijeta, od kojih su se mnoge koristile za nošenje djece od pamtivijeka do danas: kolijevke, podegaji, mante, slamnate košare, reboz, amauti, khanga, nošenje remenjem, viseća mreža…itd. Zanimljivo je promatrati sve ove nosiljke kroz povijest u raznim kulturama od Sjevernog pola do užarenih dijelova Afrike, azijskih savana, peruanskih vrhova i urbanih europskih gradova; svugdje postoji zajednička poveznica – ljubav i jedinstvena povezanost roditelja i djeteta, sigurnost, briga, pažnja i udobnost koju pruža samo majka, odnosno roditelj.

Prije nekoliko desetljeća, u europskim zemljama bebonošenje je uglavnom bilo specifične za siromašnije društvene slojeve, obitelji koje nisu imale dadilje ili kolica. Danas, znajući sve živopisne prednosti bebonošenja (i mnoge koje tek treba detaljno istražiti), možemo slobodno reći da je u modernom svijetu bebonošenje s pravom počelo zauzimati svoje mjesto u mainstreamu i više nije dio neke tradicionalne, već i dio moderne kulture, suvremenog odgoja i skrbi za djecu.

Izbor nosiljki za bebe danas je veći nego ikad. Stoga uvijek odaberite nosiljku za bebe prema svojim potrebama, sukladno udobnosti vaše bebe i sebe, sukladno vašem načinu života, učestalosti nošenja, ali prije svega uvijek imajte na umu da vaša nosiljka osigurava sigurnost bebe. Nisu sve vrste nosiljki idealne za sve roditelje, a čak vam ni sve marke unutar određene vrste nosiljke neće odgovarati jednako, stoga je uvijek preporučljivo isprobati nosiljku prije nego što je zapravo kupite.

 

 

 

Autorica: Edita Umihanić, certificirana savjetnica za bebonošenje
Fotografije: Babywearing udruga ”nosiljkoRijeka”

3 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.