ULOGA SPORTSKE REKREACIJE U TRUDNOĆI

Pojam sportske rekreacije od iznimne je važnosti za trudnicu budući da same hormonalne promjene u trudnoći uzrokuju ozbiljno opterećenje mišićno-koštanog sustava. Prema istraživanju, 80% trudnica iskusi lumbalni bolni sindrom u trudnoći, a posturalne promjene tijekom trudnoće rezultat su promjene težišta tijela.

Sportska rekreacija u trudnoći , kao i ciljane vježbe disanja u kombinaciji s pripremnim tehnikama za porod omogućit će Vašim bebicama da se dobro osjećaju u Vašem tijelu, Vaša cirkulacija i kardiovaskularni sustav bit će poboljšani, a Vi ćete se osjećati nikad spremniji za finalni period koji pred Vama slijedi, a to je porod.

U razdoblju trudnoće dopušteni su programi koji doprinose razvoju snage uz korištenje umjerenih otpora uz modificirane kardiovaskularne programe. One tjelesne aktivnosti koje nisu sigurne tijekom trudnoće jesu kontaktni sportovi, sportovi pri kojima je moguće pasti ( skijanje,klizanje,jahanje…) te ekstremni sportovi poput skakanja padobranom.

 

Mnogi će reći trudnoća je blaženo stanje? Mislim da se ne bi sve buduće mame složile s ovom činjenicom. Nisu sve trudnice jednake i nisu sve trudnoće iste, kao što ni jedan čovjek na ovom svijetu nije isti. Samo je 25% budućih mama bez mučnina, umora, pospanosti, osjećaja nedostatka zraka i smanjene energije, no uz pravilnu prehranu i sportsku rekreaciju razdoblje trudnoće može biti znatno olakšano. Upravo je to pravi razlog da probudite svoje tijelo jer trudnoća nije bolest, ali ono što je još važnije je da slušate svoje tijelo.

 

Prvo tromjesečje razdoblje je velikih hormonalnih, fizioloških i metaboličkih promjena, stoga je preporuka da upravo u ovom razdoblju ne opterećujete svoje tijelo visokointenzivnim treningom. A ako ste vježbale i prije trudnoće smanjite svoj intenzitet vježbanja i dopustite tijelu da se privikne na novo „okuženje“ u kojem se nalazi. U ovom tromjesečju trudnoća još uvijek nije stabilna, stoga se usredotočite na vježbe disanja, vježbe za jačanje mišića leđa, zdjelice i trbuha. Svakako je preporuka posavjetovati se s ginekologom koji će voditi Vašu trudnoću. Ako je rizična sve tjelesne aktivnosti stavljaju se u drugi plan, jer kao što sam već naglasila nije svaka trudnoća ista.

U drugom tromjesečju naše tijelo se polako privikava na novo „okruženje“, trudnoća je stabilnija, stoga možete polako pojačavati svoj intenzitet vježbanja sljedeći vježbe koje su prilagođene upravo tom razdoblju trudnoće. Preporuka je da prije svakog vježbanja ispraznite mokraćni mjehur i pratite Vaš puls koji ne bi smio prelaziti 140 otkucaja. U ovom razdoblju poseban naglasak stavljamo na vježbe disanja i vježbe trbušnih mišića koji se mogu početi razmicati, a to je nešto što svakako ne biste htjele. Prilagodite vježbanje svom tijelu jer ono Vam govori više nego što ste same toga svjesne.

Treće tromjesečje rezervirano je za vježbe istezanja i opuštanja, ovo je razdoblje u kojem ne biste smjele testirati jačinu svoji mišićnih skupina. Ova faza je pripremna faza onog najtežeg perioda koji pred Vam slijedi-a to je porod. Opustite se, radite ciljane vježbe istezanja i disanja (o kojima ćemo zasigurno pisati u narednim temama) te provodite što više vremena u šetnji prirodom.

 

 

Vježbanje u trudnoći podiže razinu energije, jača mišiće te razvija jakost i izdržljivost , povoljno utječe na san , a ono što je najvažnije poboljšava raspoloženje majke i djeteta. Buduće mame mogu biti aktivne tijekom svih razdoblja trudnoće ako time ne ugrožavaju svoje i djetetovo zdravstveno stanje. Prije svakog programa vježbanja posavjetujte s ginekologom koji će voditi Vašu trudnoću.

Nemojte ništa raditi na svoju ruku, jer u konačnici možete napraviti više štete nego koristi i za Vas i za dijete.

Drage buduće mame, aktivirajte se, probudite svoje tijelo, izađite iz svoje zone komfora, provodite vrijeme u prirodi i Vaša bebica će Vam biti zahvalna na tome.

 

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.