Terrible Twos- pojam od kojeg se roditelji užasavaju

“Užasne dvojke” odnose se na normalnu fazu u razvoju djeteta u kojoj  dijete balansira između oslanjanja na odrasle i novonastale želje za neovisnošću. Simptomi se razlikuju među djecom, ali mogu uključivati ​​česte promjene raspoloženja i bijes. Iako roditelji često očekuju da će se strašne dvojke dogoditi oko drugog rođendana djeteta, ponašanje tipično za ovu fazu često počinje oko 18 mjeseci i može trajati do 4 godine.

FOTO:Unsplash

 

Zašto se to događa

Djeca prolaze kroz velike razvojne promjene oko 2. godine. Uče nove grube motoričke sposobnosti, poput skakanja i penjanja, te razvijaju finu motoriku, poput slaganja kockica i pisanja bojicom ili markerom. Međutim, njihove verbalne vještine mogu zaostajati za drugim sposobnostima. Nesposobnost izraziti svoje želje i potrebe može biti frustrirajuća za djecu, što često dovodi do ispada koji karakteriziraju strašne dvojke.

Bez emocionalnog rječnika na koje se može osloniti, dijete može brzo postati frustrirano i osjećati da nema drugih načina da izrazi svoje osjećaje osim ljutnje ili agresije.

 

Znakovi

Simptomi Terrible Twos različiti su od djeteta do djeteta, ali postoje neki obrasci ponašanja koji mogu signalizirati roditeljima da bi njihovo dijete moglo biti u ovoj nezgodnoj razvojnoj fazi.

To može uključivati:

  • Tuče s braćom i sestrama ili drugom djecom više nego inače
  • Šutiranje ili grickanje kad se ljuti
  • Promjene raspoloženja (poput smijeha u jednom trenutku, a sljedećeg u jecaju)
  • Vrištanje ili urlanje
  • Tantrumi ljutnje

Međutim, ne može se sve ekstremno ponašanje mališana pripisati prolaznoj fazi užasne dvojke. Kad su ispadi toliko dugotrajni, česti ili ometajući da utječu na sposobnost vašeg djeteta da jede, spava ili pohađa vrtić ili predškolu, možda je vrijeme za razgovor sa stručnjakom. Pedijatri i dječji psiholozi mogu pomoći u utvrđivanju mogu li problemi u ponašanju djeteta biti uzrokovani zaostacima u razvoju koji se mogu liječiti, neurološkim razlikama ili drugim problemima.

 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Ivana Bakarčić (@ivana.bakarcic)

 

Savjeti za roditelje

Postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste pomogli djetetu (i sebi) u slučaju Terrible Twos. Prvi korak je pokušati spriječiti uobičajene okidače, poput umora, gladi i frustracije, koji mogu izazvati ispade:

 • Držite dosljedan raspored spavanja. Roditelji instinktivno shvaćaju da ako je dijete preumorno, može postati nervozno. Iako ne možete uvijek biti kod kuće kad dijete zaspi, održavanje što duljeg vremena za spavanje i vremena za spavanje pomoći će u održavanju raspoloženja vašeg djeteta.
 • Zalogaji neka vam budu pri ruci. Isto tako, pokušajte izbjegavati izlaske kad su djeca gladna ili će uskoro morati jesti. Ako morate biti vani sa svojim djetetom tijekom uobičajenog obroka ili užine, spakirajte hranu ili unaprijed isplanirajte mjesto za naručiti hranu koja nije daleko od vašeg odredišta. Omogućite svom djetetu sigurno okruženje zaštićeno od djece.
 • Ponudite svom djetetu ograničen izbor. Na primjer, umjesto da pitate što žele za međuobrok, zamolite ih da odaberu jabuku ili naranču. To djetetu daje osjećaj kontrole, a da ga se  ne zatrpa previše izborima.
 • Isprobajte tehnike mirnog disanja kako biste izbjegli vlastiti slom živaca. Kad vas dijete dovodi do ruba ljutnje, odvojite trenutak za malo trbušnog disanja. Sjednite i udahnite duboko barem tri puta s rukom na trbuhu, usredotočujući se na uspon i pad trbuha. Provjerite pomaže li vam to da s više smirenosti i empatije pristupite problematičnom ponašanju vašeg djeteta.
 • Oprostite sebi. Ako izgubite smirenost, usredotočite se na to kako biste sljedeći put bolje mogli dočekati užasne trenutke dvojke. Ova faza je teška i za roditelje! Navigacija zahtijeva praksu i strpljenje sa svojim djetetom i sa samim sobom.

 

Mališani su često najsretniji kada se pridržavate dnevnih rutina, uključujući redovno drijemanje i obroke. Ako postoji mogućnost da niste kod kuće kad je obično vrijeme za ručak ili užinu, spakirajte nešto zdravo za svoje dijete. 

 

Strategije suočavanja s bijesom

Izljevi ljutnje zaštitni su znak Terrible Twos. Najvažniji prvi korak je ostati miran. Za razliku od starije djece, koja mogu izazvati scenu da se ospori autoritet, dvogodišnjak jednostavno stvara ponašanje za koje misli da bi moglo dobiti odgovor. Odgovaranje na vikanje ili udaranje u naravi samo govori vašem djetetu da je agresija prihvatljivo sredstvo komunikacije i može pogoršati bijes. Umjesto toga, ako se suočite s bijesom, isprobajte neke od ovih strategija:

 • Pokušajte preusmjeriti djetetovu pažnju na drugo mjesto, poput predmeta kroz prozor, knjige priča ili zadatka u kojemu mogu pomoći.
 • Ako im ne možete odvratiti pažnju, zanemarite ponašanje. Djeca ove dobi to neće prepoznati kao roditeljsku strategiju. Umjesto toga, obavijestit će vas da ovaj oblik ponašanja neće dobiti željeni odgovor.
 • Nemojte nagraditi ponašanje tako što ćete svom djetetu dati poslasticu ili nešto što zahtijevaju.
 • Ako ste u javnosti, maknite ih sa strane bez rasprave i gužve i pričekajte dok se ne smire. Ako se u javnosti ponašate drugačije nego privatno, vaše će dijete to osjetiti i to može postati bitka volje.
 • Ako se vaše dijete smiri i ponašanje se poboljša, ne pokušavajte prepričavati loše ponašanje ili detaljno raspravljati o problemu. (Na kraju krajeva, imaju samo 2 godine.) Umjesto toga, pohvalite dobro ponašanje – ne darovima, već riječima i naklonošću.

 

FOTO:Unsplash

Kad se suočite sa Terrible Twos, uvijek se morate podsjetiti da dijete nije “loše” samo da bi vam prkosilo (To može doći kasnije.). Umjesto toga, vaše dijete pokušava izraziti neovisnost bez potpuno razvijenih komunikacijskih vještina. Razumijevanje Terrible Twos može vam pomoći ne samo da se nosite s ovom razvojnom fazom, već i pronaći načine kako se bolje nositi s njom bez ljutnje i agresije.

Prihvaćanjem promjena kroz koje prolazi vaše dijete, iskazujući poštovanje prema njegovim potrebama, a pritom čvrsto držeći svoje granice, možete pomoći svom djetetu u ovoj često teškoj fazi i izgraditi njegovo samopouzdanje.

 

 

 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.