Svjetski dan kave obilježite uz Geshu

Kavu pijemo ujutro, danju i noću s prijateljima, poslovnim suradnicima i ljubavnicima. Morate samo prošetati najbližom glavnom ulicom i zabilježiti broj lanaca kave da biste shvatili opseg naše ljubavi s našim omiljenim napitkom s kofeinom.

Povijest 

Dan kave obilježava i dugu povijest pića: smatra se da su svojstva zrna kave prvi put otkrivena u Etiopiji. Zrna su zapravo koštice koje se nalaze u bobici kave ili trešnji. Priča kaže da je stočar iz 9. stoljeća primijetio njihov stimulativni učinak na svoje koze i počeo eksperimentirati.

Ispijanje kave izvorno je popularizirano u arapskom svijetu otprilike iz 15. stoljeća, proširivši se Azijom, zatim Italijom, Europom i Amerikom – i na kraju do vaše šalice kave.

Danas je kava jedna od najvećih svjetskih kultura pa je kupnja etički uzgojene kave još važnija – budite selektivni u kupnji šalice kave i podržavajte etičku trgovinu.

Bilo da volite espresso, amerikanos, latte ili cappuccino; ledena, bez kofeina, instant ili filtar – Dan kave je dan za uživanje i slavljenje vašeg pića.

Svi znamo da je kava nevjerojatnog okusa. Osim toga, mnogi od nas svjesni su činjenice da nam to može dati prijeko potreban energetski poticaj. Uostalom, ovo je razlog zašto ujutro obično popijemo šalicu kave, zar ne? Međutim, jeste li znali da blagodati kave sežu mnogo dalje od ovoga?

 

 

 

Benefiti kave

Kava može pomoći u sagorijevanju masti jer može povećati brzinu metabolizma za čak 11 posto. Kava također sadrži niz bitnih hranjivih tvari, uključujući niacin, magnezij (vitamin B3), kalij, mangan, pantotensku kiselinu (vitamin B5) i riboflavin (vitamin B2). Također se pokazalo da kava drastično poboljšava tjelesne performanse!

Ako to nije bilo dovoljno, kava je najveći izvor antioksidansa u zapadnoj prehrani. Kava vam također može pomoći da živite dulje prema brojnim različitim studijama, kao i u borbi protiv depresije te vas čini sretnijima.

Kava je izvor hranjivih tvari i antioksidansa koji mogu koristiti koži, tjemenu i kosi. Osoba ga može koristiti za piling, liječenje akni, povećanje protoka krvi i uravnoteženje razine pH.

 

Drugi piju kave, a ona ih proučava i izvlači najbolje iz nje

“On je slušao o kozmetici, a ja sam slušala o kavi. Ja sam gledala kako se kava sprema na različite načine, on je gledao kako nastaje kozmetika. Shvatili smo da su određeni koraci iznimno važni i u jednom i drugom segmentu i spojili ih”- rekla nam je Mirela Ilenić kreatorica kozmetike Gesha koju je i sama EU prepoznala inovativnost. Gesha  je jedina komercijalna prirodna kozmetika u Hrvatskoj i šire koja je u potpunosti vodenu fazu zamijenila s različito dobivenim ekstraktom kave.

“Kava razbuđuje našu kožu baš kao što razbuđuje i naš um. Kava revitalizira našu kožu i možemo čak reći čisti je od slobodnih radikala, koji je oštećuju, usporavaju njenu prirodnu funkciju. Koža nakon kave jednostavno blista, vraća joj se prirodni sjaj i balans. Gesha je sve ono što je i ta sorta kave – visokokvalitetna”, dodala je Mirela Ilenić koja u kozmetiku ne stavlja parabene, vazelin, parafin i slične sastojke.

 

Zato kad danas popijete svoju šalicu kave ili ju odlučite iskoristiti u beauty tretmanu, udahnite njezinu aromu, okusite tamnu i punu aromu, razmislite o njezinoj priči-ali ponajviše uživajte.

 

 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.