Što trebamo imati na umu prilikom kupnje pudera za lice?

Još jedan beauty proizvod koji je kod nekih obavezan dok ga drugi ne koriste. Možda ste sretnica kojoj nije potreban, a možda ste mišljenja kao i koja mama da će vas puder zabetonirati.
Nekad davno je bila veća vjerojatnost da se to dogodi ali danas na tržištu postoji puno dobrih proizvoda od raznih proizvođača za svačiji ukus i potrebe.

Pronaći puder lakše je reći nego napraviti za mnoge, i mnogo je tu pokušaja i pogrešaka dok ne pogodimo.

FOTO:Unsplash

BOJA

Odabrati odgovarajuću boju pudera, a za to je bitno vidjeti ton i podton kože.

Ton možemo lako odrediti, vidimo dali smo svjetliji, u nekom srednjem rangu ili tamniji. Podton kože dijelimo na topli, hladni, neutralni.
Više je načina kako odrediti podton, a jedan od njih je i pogled na vene na rukama, ako su one zelenkaste radi se o toplom podtonu, plavkasto ljubičaste vene ukazuju na hladni ton, a ako se pak ne možete odlučiti jer imate oboje onda ste vjerojatno neutralni podton. Mnogi vizažisti gledaju i prema nakitu koji vam bolje stoji (srebrni, zlatni ili oboje).

Prilikom kupnje pudera u trgovini, puder nanesite na prijelazu čeljusti i vrata, utapkajte ga i vidite dali se stopio s većinom izložene kože (prsa, obraz, čelo) i svakako izađite vam na dnevno svjetlo te ga nosite ostatak dana. Nažalost kod nas u trgovinama nije praksa dobiti tester, ali probajte sljedeće, uzmite malu posudicu te zamolite prodavačicu da vam stavi malo proizvoda kako bi ga testirali doma. Ako imate stari puder, a želite promijeniti brand ponesite stari sa sobom u kupnju te usporedite boju na ruci s puderom koji želite kupiti.

FOTO: Iva Mokran Peranić

TEKSTURA

Bitno je da odabrati puder odgovarajuće teksture, a tu treba imati na umu tip i stanje kože.

Razlikujemo suhu, masnu ili pak mješovitu kožu.

• Za masnu i mješovitu kožu najbolje su suše teksture, a iz sastava je najčešće izostavljeno ulje.
• Za normalnu kožu idealne su niti presuhe, niti prehranjive teksture, a izgled je u većini slučajeva satenski.
• Za suhu i uglavnom zrelu kožu su obično pogodni hidratantniji puderi sa sjajnim finishem da bi vizualno nadoknadili nedostatak sjaja kože. Tanka i zrelija koža ne trpi teške pudere pune pokrivne moći jer se naglašavaju fine linije i bore. Što je tanja koža to i puder treba biti laganiji.

FOTO:Unsplash

Bilo da se odlučite za tekući, kremasti, praškasti, toniranu kremu, imajte na umu da je cilj da naneseni puder izgleda kao naša koža ali bolje. Puderom trebamo ujednačiti ton kože, smanjiti crvenilo, prekriti manje nepravilnosti i generalno učiniti da koža izgleda ljepše, ali ne i umjetno.

FOTO: Iva Mokran Peranić

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.