Što ti nitko ne priča o prvom danu vrtića

Sad ću ti napisati nešto što mi se mota po glavi ovih dana, kad je vrijeme za odlazak djeteta u vrtić.
Prilagodba je ključna, pripreme su super, ali da li se doista možemo potpuno pripremiti na sve?

Bit ću ti jako iskrena, i kao majka i kao netko tko je godinama radio u dječjem vrtiću s različitom dobi djeci, a posljednjih 4 godine radim kao vanjska suradnica, profesorica na odgojiteljskom studiju i u vrtiću sam uvijek sa studenticama.

 

FOTO:Unsplash

 

NITKO TE NE MOŽE PRIPREMITI NA TAJ TRENUTAK

Danas je moj suprug pročitao objavu na Instagramu koju sam napisala povodom odlaska djeteta u vrtić. Zasuzile su mu oči i rekao mi je kako se prisjeća svega. Iza nas su 3 prilagodbe na vrtić. Prvo s dečkima, onda s djevojčicom, a kad na to dodamo naše osjećaje, što da ti kažem, osim da je to nešto što je neopisivo dok ne doživiš.
U tom trenu u tebi se probude takve emocije, koje su toliko neopisive dok ne dođeš do svega toga. Dok bježiš van s grčem u srcu, dok ti se knedla od gutanja suza toliko velika stvorila da želi iskočiti iz usta van.

Prisjećamo se dana kad je naš prvi sin krenuo u jaslice. Tada sam i ja radila u vrtiću, a srednji sin je bio još beba. Jednom prilikom morala sam raditi i ja u jaslicama. Tamo su druga djeca, tamo je moje dijete i tamo sam ja. U jednom trenu, pozvala sam kolegicu i rekla da je ovo previše i za mene i za dijete. Toliko smo oboje plakali.
Druge godine, suprug je vodio srednjeg sina na prilagodbu i ona je prošla puno lakše. Ja sam iskreno bila preemotivna i kako su mi uvijek govorili da moram skrivati osjećaje, da ne zbunjujem dijete, to je bio čisti kaos. Zapravo, sad vidim da je to nepotrebno. Čemu skrivati emocije, ako znamo da djeca našu energiju i neverbalnu komunikaciju razumiju više od sam izgovorene riječi?
Moraš ostati “hrabra” da ne zbuniš dijete, a zapravo tvoje dijete isto se osjeća.

 

RASPAST ĆEŠ SE I TO JE OK!

 

Kad smo pobogu to naučili da ne iskazujemo emocije?
Ok, ti si odrasla i nećeš tamo plakati, ali nemoj glumiti. Reci da će ti faliti, jer to je istina. Falit će ti kad ćeš raditi jer dosad ste bile zajedno, reci joj da je u redu da i ti njoj fališ i ako joj bude lakše nek pusti suzu. Zajedno ćete isplakati vašu odvojenost kad dođete doma, zagrliti se i reći jedna drugoj koliko se volite.
Nakon toga joj reci, da ćete se obje naviknuti i da će vam biti lijepo. Njoj s prijateljima i odgojiteljima, a tebi na tvom poslu, ili čemu već.

 

FOTO:Unsplash

NITKO NI ODGOJITELJA NE MOŽE PRIPREMITI

Jer dolaze nove generacije, ne poznajemo se. Prva dva-četiri tjedna traje prilagodba, najvažnije ti je da si oko njih, da ih probaš utješiti iako znaš da teško, osobito kad su manji. Ima i iznimka, to su djeca koja se brzo prilagode, ali onda se zna desiti zakašnjela prilagodba gdje dijete postane svjesno da nije ovo privremeno.
Sasvim je ok, da sjediš na tepihu s njima i da su oni svi na tebi, jer im je to sad najvažnije. Za puno igre i aktivnosti bit će vremena.

Doista, bit će ok, bit će ok nakon nekog vremena, ali sad smo ovdje i u ovom trenutku.

Glupost je da sad moraš ugasiti svoju emociju.
Ne ide to s nekim prekidačem!

Možda ti to ni neće trebati jer nisi emotivan tip i TO JE ISTO OK.

Za kraj, molim te, ako imaš kakve dvoumice i pitanja, obrati se odgojitelju djeteta! Ne traži savjete po društvenim mrežama kako bi trebala nešto s odgojiteljima riješiti. Traži ih tamo gdje im je mjesto. Traži individualni razgovor, sastanke, surađuj, komuniciraj. Nemoj se bojati uspostaviti dobar odnos s osobom s kojom tvoje dijete provodi pola svog dana. Kad me pitate kako riješiti neke probleme nastale u vrtiću, uvijek ću vam reći da ih idete riješiti tamo gdje su nastali. Dakle, razgovorom odmah i sad. Nema tu zamjerke, to je pravo vas, vašeg djeteta i odgojno-obrazovnih djelatnika.

Samo ti želim reći, bit će sve ok. I ako sad sjediš negdje s brdo maramica ili slaviš jer je krenula u vrtić, i to je sasvim u redu!

 

Jasmina Hadela, prof. predavač, doktorandica pedagogije, vlasnica Centra za rani razvoj u djetinjstvu, majka troje djece.

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.