Što kada roditelj često ne prihvaća više toga kod djeteta?

To je dobro registrirati i onda poduzeti nešto, jer će u protivnom slučaju to biti stresno ne samo za roditelja, nego i za dijete koje će dobivati vrlo negativnu povratnu informaciju o sebi i prema tome i graditi sliku o sebi.

 

Prije nego što napišem što roditelj može poduzeti kada kod sebe na dnevnoj bazi primijeti previše misli, riječi i ponašanja kojima iskazuje neprihvaćanje prema djetetu, želim napisati nešto o dosljednosti u roditeljstvu. Često čujemo kao savjet u roditeljstvu da trebamo biti dosljedni.

 

Dosljednost je bitna jer da je nema bilo bi previše stresno i za dijete i za roditelja. Bilo bi puno neprihvaćanja i s jedne i s druge strane jer bi puno toga bilo nepredvidljivo. Ali ne čuje se toliko često da nitko nije 100% dosljedan.

 

Ono što prihvaćamo ili ne prihvaćamo kod djeteta varira i ovisi o mnogo faktora (T. Gordon). Roditelj može čak imati jednu vrstu prihvaćanja kod jednog djeteta, a drukčiju vrstu prihvaćanja kod drugog. Recimo da su djeca u dobi od 4 i 5 godina, i da roditelj ima drukčiju vrstu prihvaćanja emocija vlastite djece: jednom djetetu kada je frustrirano i plače govori „plači koliko ti treba, razumijem te”, a drugom djetetu „zašto plačeš, nemoj plakati, nemoj pretjerivati”. Znati da nitko nije 100% dosljedan pomaže nam da prihvatimo činjenicu da mi kao roditelji imamo prostora za rad na sebi kako bi došlo do nekih pozitivnih pomaka.

 

FOTO:Unsplash

 

Što onda roditelj može poduzeti kada primijeti da izražava previše neprihvaćanja prema djetetu na dnevnoj bazi?

1. Treba vidjeti radi li se o granicama. Ako se radi o granicama koje su mu zaista bitne u odgoju, onda je važno pronaći način, ako treba i promijeniti postojeći, za poučavanje djeteta o granicama i pravilima, prilagoditi taj način djetetovoj dobi i truditi se biti dosljedni, čvrsti u stavu. Prihvaćati djetetove emocije, ali i dati do znanja djetetu da su te određene granice bitne. Za to je potrebno vrijeme i strpljivost kod roditelja, ali to djetetu daje osjećaj sigurnosti i gradi stabilnost u odgoju.

2. Ako se ne radi o granicama, onda roditelj treba bolje preispitati vlastito neprihvaćanje prema djetetu. Ako bolje razmisli, možda uvidi da bi prihvaćanje zapravo bilo više u skladu s onim što želi postići u odgoju i onda se može potruditi iskazati veće prihvaćanje prema djetetu, uputiti koju riječ prihvaćanja više i slično. (Evo jednog primjera: kada dijete dođe pokazati crtež roditelju, umjesto da roditelj primjerice ignorira ili uputi neku riječ neprihvaćanja djetetu jer ima drugog posla, može se truditi stvoriti prilike kada se posvećuje djetetu, riječima pokazati djetetu da ga „vidi”, pokazati interes prema crtežu i slično).

3. Nekad se može dogoditi da ako se roditelj zaustavi na neprihvaćanju nečega kod djeteta, neće moći uvidjeti koje su djetetove potrebe koje stoje iza toga. To je recimo slučaj kada dijete krene u vrtić i tijekom dana u vrtiću doživi više neugodnih emocija koje ne izrazi. Kada dođe kući, osjeća se sigurnije iskazati te emocije i onda roditelj primijeti drukčije ponašanje. Jedna majka me je pitala što učiniti jer dijete otkad je krenulo u vrtić kod kuće pokazuje „svu grubost i frustraciju”. To je roditelju naravno teže za prihvatiti, ali ako se roditelj samo zaustavi na neprihvaćanju toga kod djeteta, neće moći uvidjeti djetetovu potrebu. Dijete koje je na prilagodbi ima potrebu da roditelj PRIHVATI njegove emocije, da ga razumije, da on bude taj koji djetetu pruža smirenost i stabilnost kako bi sve što bolje prošlo. I u biti je i poželjno da se dijete na dnevnoj bazi rješava frustracije u kućnom okruženju, nego da nakuplja neugodne emocije u sebi i ne dobije roditeljevo razumijevanje i prihvaćanje.

 

FOTO:Unsplash

 

U realnim situacijama ovi slučajevi mogu biti i „pomiješani”, u smislu da je nekad poželjno postaviti granicu i prihvatiti djetetove emocije.

 

Ovaj primjer s vrtićem je sada aktualan pa je možda puno roditelja osviješteno jer se govori o tome i puno djece u isto vrijeme prolazi kroz isto pa je roditelju lakše pronaći način kako djetetu pokazati razumijevanje i prihvaćanje i biti mu potpora, ali uvijek je dobro obratiti pozornost i ako u našem roditeljstvu uvidimo da je previše tih misli, riječi i ponašanja neprihvaćanja prema djetetu, dobro je provjeriti o kojem se slučaju radi i onda poduzeti potrebne korake kako bi odgoj bio što bolji.

 

 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.