Sanja Polak – Priče s plaže Pauline P.

„Htjela bih školski predmet koji bi se zvao ‘Sretna kultura’. Ako imamo glazbenu kulturu, likovnu kulturu, tjelesno-zdravstvenu kulturu, zašto ne bismo imali i sretnu kulturu?

Tata mi je rekao da riječ kultura znači uzgajanje, njegovanje, tako nekako. Zašto ne bismo učili kako biti sretan, kako se riješiti straha, ljutnje, srama, tuge… Mene svi ti osjećaji u kojima se ne osjećam dobro baš zbunjuju.“

Koji povratak u djetinjstvo s Paulinom P. i njenim dnevničkim zapisima. Kada sam bila u osnovnoj školi bili su aktualni Dnevnik Pauline P. i Drugi dnevnik Pauline P. i to su bile knjige koje su je jednostavno morale pročitati. Paulina je bila „in“. Otad je Sanja Polak objavila još nekoliko naslova s dogodovštinama Pauline, tipične djevojčice na pragu puberteta koja se nosi sa životnim problemima koje prolazi svako dijete – Pobuna Pauline P., Gorski dnevnik Pauline P., Morski dnevnik Pauline P., Skijaški dnevnik Pauline te najnoviji nastavak Priče s plaže Pauline P.

Paulina je književni lik koji ne stari te ona i dalje ima jedanaest godina (koliko je otprilike imala i kad sam ja imala jedanaest) te se i dalje suočava s tinejdžerskim problemima, ovaj puta na ljetovanju. Uz mudre izreke njene bake i korisne monologe njene mame, Paulina uspješno savladava sve prepreke na koje naiđe.

 „Lina, život nam je darovan da ga živimo, a ne da se bojimo. A treba naučiti živjeti. Živjeti se može svakojako. Možeš živjeti kao da uopće ne živiš. To se obično događa kad se svačega bojiš i dopustiš da strahovi upravljaju tobom, a ne ti njima. Životi su nam dani da budemo aktivni, da stalno nešto radimo, da razmišljamo, da hodamo, da nam i tijelo i um žive, jer ako miruju, mi smo sve mlitaviji.“

Paulinina mama dobila je dulji godišnji odmor te njih dvije odlaze u Vodice kako bi čuvale kuću i apartmane mamine prijateljice. Paulina vjeruje kako je pred njom nekoliko dosadnih tjedana druženja s mamom i već nakon nekoliko dana čezne za povratkom u Zagreb. U Vodicama nikoga ne pozna, nema što raditi, sve joj je dosadno. Onda ju mama ohrabri da se upozna s Cvitom, djevojčicom koja prodaje školjke na obližnjem zidiću. Ubrzo Paulina skupi pravu malu ekipu prijatelja s kojima je svaki dan nova pustolovina.

Nije ovo klasični dnevnik u kojem jedna djevojčica samo prepričava svoja dnevna događanja – ovo je poučan dnevnik kroz koji djeca uče zajedno s Paulinom – uče kako se nositi sa strahom, prevladati sram, upoznati nove prijatelje, razumjeti druge ljude i naučiti gledati svijet iz njihovih cipela, uče da se moramo potruditi da bismo ostvarili nešto što želimo i još pregršt toga.

Zabavno, veselo, optimistično, poučno, opuštajuće štivo. Da sam (puno) mlađa, ovo je sigurno nešto što nosila u torbi za plažu i čitala uz more. Ako imate dijete od cca 11 – 14 godina i želite mu preporučiti nešto za čitanje što će mu biti zanimljivo, ali da istovremeno izvuče pouku, svakako mu preporučite Paulinine dnevnike. Kao ni Paulina, ni njene mudrolije, avanture, dogodovštine i nezgode nikad ne zastarijevaju.

 „Zato ja tebi kažem, posudi knjige. Odlazak u knjižnicu jedan je od najpametnijih i najjeftinijih oblika zabave.“

Izdavač: Mozaik knjiga

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.