Raščišćavanje dječje robice

Prije početka nove vrtićke ili školske godine idealno je vrijeme za kontrolu robice vašeg djeteta. Znate i sami kako brzo dječica rastu i mijenjaju se i ne znam kako je vama ali ja imam osjećaj da konstantno izbacujem odjeću koju su prerasli. 🙂 Dio toga gotovo da nisu dvaput obukli.

 

Zašto bi uopće poželjeli raščistiti dječju robicu? Najbitnije – pojednostavit ćete si život. Pojednostavljujući njihovu garderobu nećete imati onih komada koje su u savršenom stanju, a nikad nošeni i zaboravljeni.

 

Također, u ormaru ćete automatski imati puno više prostora, a ako robicu dodatno smisleno organizirate, nećete trošiti previše vremena razmišljajući što obući djetetu svakog dana.

 

FOTO:Unsplash

 

Ono što meni u trenucima kontroliranja njihove robice pomaže jesu upravo moja dječica stoga predlažem da ih svakako uključite u proces raščišćavanja. Čak i mališani od 3-4 godine su dovoljno stari da znaju koja im je odjeća udobna, a koja ih grebe i koja im ne paše. Važna stvar je učiniti raščišćavanje odjeće zabavnim.

Za početak, iznesite svu odjeću iz njihova ormara i organizirajte malu modnu reviju na kojoj mogu isprobavati svoju robicu pred ogledalom. Imajte na umu kako djeca imaju kratak period pažnje i samo isprobavanje odjeće ne može potrajati predugo. Dok oni to probavaju možete onu malo stariju dječicu pitati kako se osjećaju dok nose te hlačice ili majicu; da li im je ugodno, usko, da li im se sviđa.

 

FOTO:Unsplash

 

Ono što svakako možete napraviti ranije bez dječice je grupirati odjeću prema kategorijama i sezoni. Također možete unaprijed odvojiti i svu odjeću koja je iznošena, poderana i ona koja je definitivno pogrešne veličine. Ako se radi o prevelikoj odjeći odrediti jedan dio ormara (najčešće je to najviša polica) i pohranite ju odvojeno u spremnike. Ne zaboravite označiti što se sve u njoj nalazi.
Nakon isprobavanja odlučite koliko odjeće je potrebno zadržati. Ovdje nema pravila. Uzmite u obzir djetetove sklonosti i razinu aktivnosti kao i raspoloživi prostor za pohranu.

 

Za odjeću koju ste odlučili da vam više ne treba imate nekoliko mogućnosti:

1. Poklonite ju svojim bližnjima.
Netko iz vaše obitelji ili prijatelja možda ima dijete koja je mlađe od vašega i možda bi bili presretni da im ponudite vašu odjeću.
2. Donirajte ju.
Postoje razne grupe na društvenim mrežama i udruge koje primaju korištenu, a još uvijek nosivu odjeću. Raspitajte se koje su to u vašem mjestu ili okolici i provjerite što i kako možete donirati.
3. Prodaja
Putem određenih portala i društvenih mreža. Ako imate vremena i mjesta pohraniti ovakvu odjeću nakon raščišćavanja, a ujedno želite i dodatno zaraditi tada je ovo opcija za vas. Međutim, moram reći kako je ovo definitivno najzahtjevnija opcija jer nema garancije kako će vaša odjeća naći odgovarajućeg kupca.
4. Reciklaža

 

FOTO:Unsplash

 

Ovu sam opciju ostavila za sam kraj. Ponekad dječja odjeća jednostavno nije prikladna za poklanjanje jer je previše iznošena ili čak uništena. Odvojite takve komade i odnesite ih na reciklažno dvorište koje prima otpadni tekstil.

 

 

Marija Budija Bingula
IG- srecanakvadrat.com.hr
WEB- Sreća na kvadrat

 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.