Prvi logopedski pregled – kako se pripremiti?

Ako vaše dijete pokazuje odstupanja u komunikacijskom i jezično-govornom razvoju, vrijeme je da posjetite logopeda. Na logopedskom pregledu niste još nikada bili, niste sigurni što očekivati, a većinu informacija čuli ste od drugih roditelja? Ako je odgovor na ovo pitanje DA, preporučam vam da pročitate ovaj članak kako biste se informirali i na vrijeme pripremili za prvi logopedski pregled.

 

Gdje možete obaviti prvi dijagnostički logopedski pregled?

Iako logopedi rade u sustavu obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i u privatnim praksama, prvi logopedski pregled uglavnom se vrši u sklopu zdravstvene zaštite – u bolnici ili domu zdravlja. Prvi logopedski pregled možete obaviti i u privatnim praksama ili pri Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Iako većina roditelja misli da se logopedski pregled čeka mjesecima, u pravilu se u zdravstvenim ustanovama pregled čeka otprilike mjesec dana.

foto: shutterstock

 

Što ponijeti sa sobom?

Za logopedski pregled u zdravstvenoj ustanovi potrebno je podignuti odgovarajuću uputnicu od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili dječjeg pedijatra (A3 uputnica). U većini slučajeva liječnik će uputnicu zadati elektroničkim putem stoga je ne morate ”u papirnatom” obliku nositi sa sobom.

Na prvi logopedski pregled potrebno je ponijeti prethodnu medicinsku dokumentaciju ako postoji. Ako ste obavili prethodne preglede u privatnim klinikama ili praksama, također je važno ponijeti nalaze na pregled jer oni logopedi nisu vidljivi u elektroničkoj bazi.

Ako na pregled dovodite dijete do 3 godine, poželjno je sa sobom ponijeti igračku koju dijete preferira ili djetetovu najdražu slikovnicu kako bi logoped lakše stupio s djetetom u kontakt.

foto: pixabay

 

Kako izgleda logopedski pregled?

Prvi složeni logopedski pregled sastoji se od 3 dijela: uzimanja anamnestički podataka, pregleda i razgovora s roditeljima. Navedeno se ne mora odvijati ovim redoslijedom. Traje otprilike sat vremena.

foto: pixabay

Ovisno o dobi i problematici djeteta logoped bira odgovarajuće dijagnostičke materijale. Za to vrijeme roditeljima mogu također biti dani upitnici koje će ispuniti, a koji se tiču komunikacijskog i jezično-govornog razvoja.

Kako bi pregledao snagu, građu i pokretljivost oralne šupljine, logoped će se poslužiti špatulom. Kod kuće možete pripremiti dijete na isto koristeći žličicu (hajde otvori usta da vidim jezik).

U ranoj dobi logopedski pregled se temelji na jednostavnim aktivnostima igre, dodavanja ili zajedničkih aktivnosti pričanja priče. Kroz takve situacije logoped pomno prati djetetovu komunikaciju, razumijevanje uputa i naloga i jezičnu proizvodnju. Bilježe se djetetove reakcije i ponašanja.

U nešto starijoj dobi (iznad 4 godine), koriste se dijagnostički materijali koji se uglavnom provode za stolom ili, ako situacija ne dopušta, na strunjači ili podu.

U školskoj dobi logoped provodi pregled čitanja i pisanja kroz ispitivanje navedenih djelatnosti i provedbu dijagnostičkih testova.

foto: pixabay

Vrlo često, osim ako u pitanju nisu čisti artikulacijski poremećaji (samo izgovor), logoped će preporučiti i pregled psihologa. Psiholog je stručnjak koji procjenjuje djetetovo kognitivno funkcioniranje. Njihov pregled daje dragocjene informacije o djetetovom intelektualnom i emocionalnom funkcioniranju koje su važne za planiranje i provedbu logopedske terapije.

Također, ponekad logoped preporuči detaljnu timsku obradu koja uključuje neuropedijatra, dječjeg psihijatra, radnog terapeuta, edukacijskog rehabilitatora i psihologa ako se kod djeteta radi o složenijem poremećaju.

Na kraju…

Logopedski pregled mnogima stvara nelagodu i stres prvenstveno. Imajući na umu opisane situacije možete se unaprijed pripremiti i kroz razgovor s djetetom približiti cjelokupnu nepoznatu situaciju. Također, preporučuje se nakon pregleda dijete pozitivno potkrijepiti ”nagradom” koju dogovorite prije pregleda. Tako dijete zna da nakon ”neugodnog” slijedi ”ugodno”.

 

foto: pixabay

 

Za sva ostala pitanja tu je portal Pitajlogopeda.hr na kojem možete rezervirati i online logopedsko savjetovanje. 

#pitajneskitaj 

 


Artikulacijski i fonološki poremećaji u dječjoj dobi
Rani razvoj govora
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.