Priča o pelenama Part 2.

Leona službeno više ne nosi pelene. Sada nosi gaćice koje bira sama sebi. Većinom odabere one na curu ili one na šapice, a koji put i one obične na točkice.
Oduševljena sam kako je sve to odradila s nevjerojatnom lakoćom, iako mi početkom godišnjeg odmora skidanje iz pelena nije izgledalo obećavajuće. Ni najmanje.

Drago mi je da smo je sačekali, i da je ona sama odlučila da više ne želi pelene. Ponavljam, ništa na silu. Nitko nije upisao faks u pelenama, zato samo bez stresa.

 

Kako sam ranije pisala, prvo skidanje pelene završilo je tako da smo odustali, iliti odgodili. Drugo skidanje pelene bilo je par dana pred povratak u jaslice nakon godišnjeg odmora, što je za mene bilo jako stresno jer nisam znala kako će cijela ta situacija ići.

Meni je bilo šokantno saznanje da nemaju tute u vrtiću i da oni onako maleni moraju piškiti i kakiti na wc, koji se uopće ne nalazi u prostoriji gdje su djeca. Sada kada na to gledam s razmakom, zapravo ima smisla. Pa ni mi ne pišamo u dnevnom boravku, zašto bi mališi?
Nakon 3 dana jaslica, moja je djevojčica, još jednom pokazala da je pametnije od svojih roditelja, i odlučili piškiti, i kod kuće, na wc. Imamo stepenicu i baby dasku koja joj to olakšava, a kada baš baš ne stigne na wc, ode na tutu, koja je uvijek na istom mjestu.

FOTO:Unsplash

 

Najveća fora joj je kasnije mahati gogogancu pa – pa, bacati wc papir u školjku i puštati vodu. Zapravo cijelo ovo skidanje pelena postalo je jedna sasvim nova igra, u kojoj se ona stvarno odlično snalazi.

Da ne mislite da sam postala jedna od onih hvalisavih mama ”meni sve ide kao od šale”, čitajte dalje… U petak smo se, iza posla, odlučili počastiti ručkom. U 45 minuta piškila je 4 puta (po pola litre tekućine!). Uspjela je dva puta otići na wc u restoran, a isto tako uspjela je popišati i cijelu njihovu vanjsku terasu.
Srećom, konobar prolazi identičnu stvar sa svojim sinom pa smo se svemu samo dobro nasmijali. Događa se, ali to ne znači da nećemo izlaziti vani s djetetom ili da ćemo malenoj stavljati pelene jer idemo negdje.

 

Pelenu NE vraćajte. Jednom kada ste je skinuli, skinuli ste je.

 

Nemamo putnu tutu jer nam nije potrebna i jer se meni ne nosi zahod vani sa sobom, a s malom idemo i dalje najnormalnije svugdje. Prvo sam nosila sa sobom 3 presvlake, sada ponesem jednu, koju u većini slučaja ni ne koristim. U prirodi piški i kaka najnormalnije, a ako smo negdje ode na wc sa mnom.

 

FOTO:Unsplash

Ponavljam, i znam da sam već pomalo dosadna, iako nisam stručna osoba, imam par savjeta koje možete i ne morate uzeti u obzir ako i vi trenutno prolazite kroz ovu fazu:

1. kupite slikovnice, bilo koje. Mi imamo Kakagrad i Kakakralj ali meni se te dvije priče čine kao da su za srednjoškolce a ne za todlere. Svejedno, fora su slike, fora je i priča, pa umjesto da priču čitamo (Leona nije baš strpljiva) mi je prepričavamo. Odlična mi je i slikovnica ”Ponešto drukčija priča o tuti’‘ koja je nekako muzikalna i prilagođena uzrastu.
Slikovnice čitajte dok su manji, možda neće shvatiti sve, ili većinu toga, ali nešto će ipak pohraniti u svojim malim mudrim glavicama.

2. Nemojte im zatvarati vrata od wc-a. Da, i ja volim biti sama na zahodu, ali to mogu samo kada mala spava ili kada nije sa mnom. Iskoristite to zajedničko vrijeme. Govorite im ”mama sada piški” i ”mama će sada oprati ruke” i slično. Baš kao i sa slikovnicama, možda neće sve shvatiti, ali pohranit će to negdje. Naučit će te dvije bitne rečenice ”Piški mi se” ”Kako mi se” a kada dođe pravi čas, koristit će ih ispravno baš onako kako treba.

3. Ne paničarite! Ništa se nikada nikome nije dogodilo jer se popiškio po krevetu, na kauču ili na podu. Sve se to može oprati, ako se ne može oprati, sami ste si krivi što kupujete bez da razmišljate o budućnosti. Dajte svome djetetu svu moguću slobodu jer ne želite da ima problema sa stolicom i da ne kaka po 5 dana.

4. Veselite se govnu, ali ne kao dobitku na lotu. Ne budite preuzbuđeni: vaše se dijete samo pokakalo, nije upisalo Oxford. Šalu na stranu, ne piške i kake zbog vas nego zbog sebe, pa je važno da ih pohvalite ali umjereno. Tipa bez onih juhuuu povika. Recite jednostavno ”Bravo, kakaš kao velika/i!” ili ”Super, tako to velike/i djevojčice/dječaci rade!”

5. Ne ljutite se na njih ako nakon par dana opet zapišaju krevet, kauč ili pod. Događa se.

6.Mašite pipi i gogogancu pa-pa, pustite ih da se sami obrišu, pustite ih da pomognu isprazniti tutu u wc, pustite ih da puste vodu, pustite ih da sami obuku gaćice.

 

FOTO:Unsplash

 

Za kraj, znam da nam je tempo života svima ubrzan ali ne žurite s djecom. Dajte im vremena i prostora, iznenadit će vas. Pustite ih da sudjeluju u svemu. Samostalno dijete je sretno dijete.

S druge strane, ako vidite da dijete nije zainteresirano, nije spremno… ako vidite da mu cijela ova priča stvara samo frustraciju, odgodite skidanje pelena. Odgodite za tjedan dva, ili za mjesec dva ili za godinu.
Svi smo se skinuli iz pelena, zato bez stresa!

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.