Planiranje tjednog jelovnika i kako (novim) mamama to može olakšati svakodnevicu

Kada sam postala mama i nakon što su moji blizanci prešli na krutu hranu uvela sam tjedno planiranje obroka (čitajte ručka jer se oko njega uglavnom vrti sve u našem danu). Planiranje (tjednog) jelovnika za mene je jedan od najboljih i najkorisnijih organizacijskih alata koji mi olakšavaju svakodnevicu. Osobno dosta vremena provodim u kuhinji i što god mi može pomoći i olakšati po pitanju pripreme jela i samog kuhanja drage volje prihvaćam. Pa sam tako i krenula s planiranjem jelovnika…

 

FOTO: unsplash

 

Koji su benefiti planiranja obroka?

 • Štedi vam vrijeme i novac
  Možda ste mišljenja kako trebate biti super organizirani i imati na raspolaganju puno vremena za pravilno planiranje obroka. Odmah da vas razuvjerim. Čak i ako vam na početku to planiranje oduzme malo više vremena, isplati se jer ćete uštedjeti toliko vremena kasnije u tjednu. A da ne govorim kako ćete iz tjedna u tjedan se ispraksirati i kasnije nećete izgubiti više od 15ak minuta za ovaj zadatak.
  Osim toga ako usvojite naviku planiranja obroka, vjerojatno ćete potrošiti manje novaca prilikom kupovine namirnica jer ćete nabaviti samo ono što vam zaista nedostaje i nećete kupiti stvari koje već imate u svom domu.

 

 • Štedi vam energiju i smanjuje brigu oko kuhanja
  Bez obzira da li ste mama koja radi posao s punim radnim vremenom izvan kuće, od kuće ili boravite kod kuće sa svojim klincima, sigurna sam da vam brige ne nedostaje. Znam koliko energije i snage treba imati za našu dječicu kao i za svakodnevne kućanske poslove i druge obaveze.
  Kada znate što možete pripremiti za sljedeći radni dan i imate sastojke za taj obrok nećete morati donositi odluke u zadnji čas. Ako odvojite vrijeme za planiranje unaprijed, tjedni će vam proći puno lakše i uz mnogo manje stresa.

 

 • Smanjujete bacanje hrane
  Planiranje obroka jedan je od najučinkovitijih načina na koji možete smanjiti rasipanje hrane i uštedjeti na računima za istu. Kad imate popis, znate točno što trebate kupiti, tako da na kraju nećete kupiti stvari koje će propasti i koje će se trebati baciti radi isteka roka valjanosti. Prije samog odlaska u trgovinu svakako pregledajte svoj hladnjak, zamrzivač i smočnicu.

 

 • Zdravije se hranite
  Kada imate isplanirani jelovnik i ako su vam svi sastojci dostupni kod kuće, manja je vjerojatnost da ćete pokupiti neki brzinski obrok uz put (koji je vjerojatno skuplji i manje zdrav). S planiranjem svojih obroka, možete utjecati na to koju hranu jedete kako biste bili sigurni da unosite sve potrebne nutrijente u svoje tijelo.
FOTO: unsplash

 

Koraci do uspješnog planiranja obroka već danas

 • Popišite što sve trenutno od hrane imate u svom domu
  To podrazumijeva vaš frižider, zamrzivač i smočnicu. Ako napravite popis onoga što već imate, to će daleko doprinijeti smanjenju gomilanja hrane u vašem domu i eventualnog stvaranja otpada ako toj istoj hrani istekne rok trajanja. Vjerojatno ćete stvarajući popis saznati kako već imate neke sastojke koji su vam potrebni za određeno jelo i u tom slučaju možda ćete trebati nadokupiti još samo jedan sastojak.

 

 • Napišite popis svih jela koje kuhate – jednom i zauvijek
  Tako je, ovo radite samo jednom (i nadodajete na taj isti popis novo jelo koje uvedete). Ja grupiram sva jela na sljedeći način: mesna jela, jela od povrća, variva i juhe, prilozi, riba, doručak i deserti. Imajte ovaj popis uvijek uz sebe dok planirate svoje obroke.

 

 • Sastavite tjedni plan obroka
  Odvojite vrijeme u tjednu i na temelju koraka 1 i 2 krenite u sastavljanje obroka za nadolazeći tjedan. Ja to radim najčešće subotom kroz jutro tako da mi ostane dovoljno vremena za (do)kupiti neke namirnice ako mi nedostaju.

 

Dodatni savjeti
– Kako vam koja od namirnica prifali ili se bliži kraju stavite ju na popis za kupnju. Moj se nalazi na frižideru, a možete ga zakačiti s unutrašnje strane kuhinjskog ormarića ako ne želite da se vidi.
– Držite se jednostavnosti i budite fleksibilni s odrađivanjem plana. Ne mora svaki obrok biti otmjen i sadržavati 3 slijeda. 🙂
– Za one dane kada imate previše obaveza ili vam se jednostavno ne kuha izvadite gotovo jelo iz zamrzivača. Upravo iz ovih razloga uvijek tijekom tjedna barem jednom kuham jelo koje onda jedemo sljedeća dva dana ili višak zamrznem i izvadim u ovakvim situacijama.

 

Također vam donosimo dvije super ideje koja vam u svemu tomu mogu pripomoći. Jedan je magnetni planer od naše drage I plan Tambien i naš planer koji smo izradili, a vi ga možete spremiti i svaki tjedan  printati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by I plan Tambien (@iplantambien)

 

Zaista se nadam da vam je ovo bilo korisno. Ako već od ranije planirate svoje obroke, voljela bih čuti i vaše savjete.

 

 

Marija Budija Bingula

IG- srecanakvadrat.com.hr

WEB- Sreća na kvadrat

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.