Pet recepata za domaći sladoled koji nestaje u trenu

Sladoled nije samo čarobna i osvježavajuća poslastica, on je ujedno i hranjiva namirnica, stoga ipak treba malo discipline! Dobra je vijest da ih možete napraviti sami i time paziti što unosite.

 

Jeste li znali da je desert koji je preteča sladoleda izumljen još davne 200. godina prije Krista u Kini, a bio je napravljen miješanjem riže i mlijeka sa snijegom.

Sladoledi mogu jesti tijekom cijele godine, ali najveći gušt zasigurno je uživanje u njima na plaži, uz bazen ili u parku za ljetnih vrućina. Sladoled nije samo čarobna i osvježavajuća poslastica, on je ujedno i hranjiva namirnica, stoga ipak treba malo discipline! Dobra je vijest da ih možete napraviti sami i time paziti što unosite.

Donosimo nekoliko recepata kako biste uvijek imali ‘zalihu’ u vlastitom hladnjaku.

 

FOTO:PIXABAY

 

1. Gin&tonic sladoled

Sastojci:

  • krastavci
  • menta
  • gin
  • tonic
  • šećer po želji
  • voće po želji

Priprema:

Priprema ovog sladoleda ne može biti jednostavnija i brža, a prvi korak koji morate napraviti je u posudi pomiješati gin, tonic i šećer te miješati sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Nakon toga potrebno je pripremiti kalupe za sladoled koje napunite kolutićima krastavaca, mentom i voćem po želji te prelijte mješavinom gina, tonica i šećera. Posljednja stavka koju trebate učiniti je staviti kalupe u zamrzivač sve dok se sladoled u potpunosti ne stvrdne, najmanje četiri sata, izvaditi i poslužiti.

FOTO:Unsplash

 

2. Kokosov sladoled s rumom

Jednostavan recept kako napraviti kokosov sladoled kod kuće. Ovi osvježavajući sladoledi napravljeni su od kokosovog mlijeka, vrhnja, šećera, svježe naribanog kokosa i malo ruma.

Sastojci:

  • 1 litra nezaslađenog kokosovog mlijeka
  • 1 šalica kokosove kreme ili kokos jogurta
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • 1 žličica esencije kokosa – po izboru
  • 6 žlica ruma – ili umjesto toga možete koristiti i esenciju ruma
  • ½ do 1 šalice svježe naribanog kokosa
  • tostirani kokos za ukrašavanje i posluživanje

 

Priprema:

  1. Stavite kokosovo mlijeko, vrhnje i šećer u srednju posudu ili tavu, zagrijte i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
  2. Maknite s vatre, dodajte rum i esenciju kokosa. Okusite i prilagodite količinu esencije ruma i kokosa po vašoj želji. Ostavite da se smjesa potpuno ohladi. Trebao bi biti polu zamrznut, ali još uvijek malo mekan.
  3. Pomoću električnog miksera umutite i izgladite smjesu. Možete je staviti i u procesor za hranu ili blender i pomiješati .
  4. Vratite sladolednu smjesu u zamrzivač i ostavite da odstoji još sat vremena.
  5. Zatim ponovite postupak 3 do 4 puta ili dok sladoled ne postane gladak i kremast.
  6. Dodajte naribani svježi kokos posljednji put i tucite ili pomiješajte.
  7. Prije posluživanja sladoled ostavite nekoliko sati u zamrzivaču.
  8. Poslužite kokosov sladoled samostalno ili ukrašen tostiranim kokosom ili po izboru svježeg voća.
FOTO:Unsplash

 

 

3. Čokoladni sladoled

Sastojci:

  • 3/4 šalice šećera
  • 1 šalica mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 3 žumanjka
  • 60 grama polu tamne čokolade
  • 2 šalice šlaga
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

 

Priprema:

  1. Na srednje jakoj vatri miješajte šećer, mlijeko, sol i kakao, neprestano miješajući.
  2. Pustite da prokuha.
  3. Žumanjke stavite u malu zdjelu i postepeno dodajte oko 1/2 šalice prethodne smjese.
  4. Prebacite ovu smjesu u tavu.
  5. Zagrijati dok se ne zgusne, ali bez vrenja.
  6. Maknite s vatre i dodajte čokoladu, miješajući dok se ne otopi. Izlijte u hladnu posudu i stavite u hladnjak oko dva sata ili dok se ohladi, povremeno miješajući.
  7. Kad je čokoladna smjesa potpuno hladna, dodajte vrhnje i vaniliju.
  8. Dobro promiješajte i zamrznite.

 

FOTO:Unsplash

 

 

4. Domaći sladoled od banane

Sastojci:

  • 6 banana
  • 6 žlica obranog mlijeka
  • 2 žlice vanilije

 

Priprema:

  1. Ogulite i narežite banane (vrlo zrele), stavite u hladnjak da se smrznu.
  2. Postepeno stavite smrznutu bananu, mlijeko i vaniliju u blender ili procesor dok ne dobijete jednoliku konzistenciju.
  3. Može se jesti odmah kao mousse sa svježe tučenim šlagom.
FOTO: Taste od home

 

5. Sladoled od jagoda

Sastojci:

  • 700 g jagoda
  • 100 g šećera
  • 250 g grčkog jogurta
  • 260 g slatkog vrhnja

Postupak:

  1. Operite jagode, izvadite stabljiku i narežite ih na kockice.
  2. Stavite ih u veću zdjelu pa dodajte jogurt i šećer, dobro promiješajte i ostavite da odstoje oko dva sata.
  3. Potom izgnječite jagode alatom za drobljenje krumpira.
  4. Dodajte šlag i zasladite.
  5. Dobro promiješajte i prebacite pripravak sladoleda od jagoda u posudu s poklopcem i odnesite ga u zamrzivač.
  6. Jednom kad stavite sladoled u zamrzivač, sjetite se, svakog sata na početku i otprilike svakih pola sata, kada se gotovo smrznuo, promiješajte lopaticom kako biste izbjegli kristale.
  7. Ako ga ostavite u zamrzivaču nekoliko sati, izvadite ga deset minuta prije posluživanja da postane svježiji. Sladoled od jagode možete popratiti jagodom i kolačićem ili što više volite…
FOTO: taste of home

 

 

 

 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.