Osnove babywearinga i pozicioniranja bebe u klokanici

Nerijetko u babywearing grupama čujemo izraze ”ergonomski položaj”, ”M položaj kukova”, ”C krivulja”, ”položaj žabice”, ”rotiranje zdjelice”, ”široki panel”, ”uski panel”, ”visilica”…

U tekstu ćemo pobliže objasniti neke od tih pojmova, no prije toga je vrlo bitno još jednom ukratko istaknuti sigurnosne smjernice pri namještanju u nosiljci:
– uvijek treba provjeriti je li beba čvrsto i sigurno vezana/zakopčana kako ne bi došlo do njenog pada ili izmicanja
– uvijek treba paziti da su bebini dišni putevi prohodni i da nam je beba u vidokrugu
– pri samom namještanju nosiljke, jedna ruka mora uvijek biti na bebi kao i tijekom skidanja nosiljke
– nakon namještanja nosiljke, treba ujedno pripaziti da beba nije preutopljena (ovo je osobito bitno kod novorođenčadi i manjih beba).

FOTO: hipdysplasia

 

Babywearing pojmovi koje najčešće susrećemo pri namještanju u nosiljku

Nosiljka – generalni pojam; vrste nosiljki koje najčešće susrećemo jesu: klokanica, polukopčajuća nosiljka, hibridna nosiljka, tkana marama, elastična marama, ring sling, meh dai, onbuhimo, pouch, planinarska nosiljka itd.

Klokanica – uglavnom najpopularniji tip nosiljke, klokanica je strukturirana kopčajuća nosiljka (kopčaju se i podešavaju naramenice, poprečni remen na leđima i remen oko struka, a može se podešavati i njihov panel). Klokanice mogu biti od različitih materijala: pamuk, razni blendovi, konverzije tkanih marama, djelomično od mrežastih materijala, poliester, itd., neke su robusnijih struktura, a neke jednostavnijih. Mogu pokrivati različite dječje uzraste, pa se neke klokanice mogu koristiti od najranije dobi i imaju podesiv panel (većina njih), a neke su pak namijenjene većim bebama, toddlerima i predškolarcima.

Panel – platneni dio klokanice koji se proteže od vrha vrata do ispod bebine stražnjice, preko oba bedra do ispod koljena. Većina klokanica ima podesive panele (na čičkove, gumbiće i sl., ovisi o proizvođaču). Potrebno je pratiti rast bebe u nosiljci i duljinu bebinog bedra naspram panelu. Za optimalan položaj bebe u klokanici, platno panela trebalo bi pokrivati bebinu stražnjicu i oba bedra sve do ispod koljena. Kod manjih beba koje još uvijek nemaju samostalnu kontrolu vratne kralježnice i glavice, vrlo je bitno da vrh panela pokriva vrat sve do sredine bebinog uha kako bi se uz stabilnost kralježnice osigurale stabilnost vrata i glave.

M položaj (ili tzv. položaj žabice) – položaj u kojem su bebine nogice raširene tako da bebina stražnjica upadne u panel, a bebina koljena budu povišena u odnosu na donji rub stražnjice. Najčešća greška kod namještanja i nepostizanja upadanja u panel u klokanicama uglavnom bude nedovoljno zategnuti remen struka, što onda dovodi do toga da se beba u konačnici posjedne na rub remena i zapravo stražnjicom ne upadne u panel. Težina bebe bi trebala biti na panelu, ne na remenu. Kako bi to uspjeli postići, najčešće je nužno dobro zategnuti svoj remen i potom rotirati bebinu zdjelicu. Klokanice sa širokim i podesivim panelom omogućavaju postizanje M položaja nogu i kukova, dok klokanice čiji je panel uzak (pogrdno zvane ”visilice”) ne mogu osigurati takav položaj, stoga u njima bebine nogice vise. Položaj žabice je vrlo bitan kod manjih beba i nehodača jer podupire pravilan razvoj kukova, pa nerijetko vidimo kako se u ovom položaju nose i bebe kojima je dijagnosticirana displazija kukova (naravno, uz prethodno odobrenje liječnika koji je dao dijagnozu).

FOTO: hipdysplasia

C krivulja – oblik bebinih leđa kada bebu gledamo iz profila i kada je u klokanici okrenuta prema nositelju. Ovdje treba naglasiti da je tzv. C krivulja nešto na što ćemo obraćati pažnju u najranijoj bebinoj dobi, jer je C krivulja kralježnice prirodan položaj za novorođenčad i malene bebe do 3-4 mjeseca starosti, što je uostalom i položaj kralježnice koji je beba imala još u majčinoj utrobi. No, kako beba raste tako se i njezina kralježnica tj. spinalna krivulja mijenja, pa u prvoj godini bebinog života ona prolazi kroz čak četiri razvojne faze. Dakle, nije realno očekivati da ćemo postići savršenu C krivulju na leđima većih beba i djece, jer dječja kralježnica prolazi kroz uistinu velike promjene u prvih godinu dana bebinog života, od tzv. C krivulje koja je prirođena i tipična za novorođenčad i malene bebe, pa sve do S oblika sa otprilike 12 do 15 mjeseci starosti. Položaj C krivulje u nosiljkama bitan je kod novorođenčadi i manjih beba jer su kod tako malih beba mišići i kralježnica nerazvijeni, pa postoji realna opasnost od asfiksije u situacijama gdje beba možda nije najbolje namještena. S druge strane, nošenje bebe u dobro namještenoj nosiljci podržava nesmetani razvoj i rast kralježnice i kukova u svim fazama razvoja, a ujedno je i puno ugodnije za samog nositelja.

Ergonomski položaj – položaj o kojem stalno slušamo kada je u pitanju babywearing. On zapravo objedinjuje M položaj kukova i nogu, te C krivulju kralježnice. No, tu opet moramo voditi računa o svemu što smo ranije rekli za ta dva položaja, kao i u kojem su uzrastu (i zašto baš tada) oni bitni.

Treba naglasiti da ne postoje studije koje bi nepobitno dokazale kako nošenje u ”visilicama” šteti razvoju kukova beba, tim više jer bi takve studije (ili bilo koje studije na malim bebama) bile neetičke i nehumane. S druge strane, postoji cijeli niz studija koje govore o mnogim benefitima babywearinga u dobro namještenim nosiljkama koje podupiru gore navedene položaje.

 

Babywearing je predivna stvar i izuzetan način zbližavanja s bebom, i nikada ne bi smjeli ismijavati ili posramljivati roditelje koji nose i žele nositi, a čiji odabir nosiljke možda nije najbolji (možda iz neznanja ili iz nekih drugih okolnosti). Ono što uvijek možemo, jest pomoći drugima svojim riječima potpore, iskustvom, znanjem i dobronamjernim savjetima. 

 

Autorica: Edita Umihanić, certificirana babywearing savjetnica
Ilustracije: www.babydoo.cz, www.hipdysplasia.org

 

 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.