Organiziranje odjeće prema KonMari metodi®

Slaganje odjeće uspravno u ladice ili organizatore – poznatije  kao KonMari metoda® slaganja – pomoglo mi je da ladice u našem domu budu organizirane i ne natrpane, kako bi uvijek mogli pronaći potrebne odjevne predmete, a ne da konstantno pretražujemo hrpe odjevnih komada koje su u ladicu stavljene bez ikakvog reda.

Marie Kondo preporučuje da složimo što je moguće više odjevnih predmeta, a upravo je mala dječja odjeća i ona za bebe idealna za ovu metodu. Bez obzira na to koji odjevni predmet slažemo, cilj je dobiti oblik malog pravokutnika tako da može samostalno stajati, a ne se urušavati. Međutim, nije sva odjeća pogodna za okomito slaganje. Ukoliko to ne možete postići moguće je da je do materijala. Tada radije izaberite opciju da taj isti odjevni predmet stavite na vješalicu.

FOTO: Privatna arhiva

Zašto preferiram slaganje odjeće na ovaj način?

  1. Štedi prostor

Nakon što sam dio svoje odjeće, a potom i odjeću svojih malenih složila okomito i upotrijebila prvotno nekoliko kutija za cipele kako bih ih organizirala, u isti prostor mogla sam pohraniti gotovo dvaput više odjeće nego ranije. Time sam dobila dodatan prostor za pohranu drugih stvari ili jednostavno više prostora kako bi odjeća mogla “disati”. 🙂

  1. Sve što imate možete vidjeti na prvi pogled

Dobivate puno bolji osjećaj o tome što doista posjedujete. Nema kopanja po stvarima kako biste pronašli tu jednu majicu, jer uvijek sve što imate zaista i vidite! 🙂 Također, nije moguće da zaboravite na neke odjevne predmete jer je odjeća složena poput fajlica jedna do druge, a ne jedna na drugu.

Foto: Privatna arhiva
  1. Prema svakom odjevnom predmetu odnosim se s dodatnom pažnjom.

U trenucima dok slažem odjeću i dok ju najprije trebam zagladiti kako bi ispravila sve nabore, a potom nježno presaviti čini da se svaki predmet osjeća kao dragocjen dar. Ovakav način slaganja odjeće potiče me da pažljivije razmotrim ono što posjedujem.

“Trenuci slaganja odjeće su trenuci izražavanja brige, ljubavi i zahvalnosti za način na koji odjeća podržava vaš životni stil.” – Marie Kondo

  1. Odjeća se manje gužva.

Najbitnije je ne raditi snažan pritisak rukom na mjesta koja se presavijaju, već nježno i s ljubavlju. Ukoliko ju slažete u spremnike ili samo stavljate u ladice odjeća treba imati mjesta, mora moći disati, a ne da je nagurana tako da ju je teško izvaditi i vratiti na njeno mjesto.

Primjer: majica kratkih rukava
Primjer: majice dugih rukava
Primjer: hlače
Primjer: čarapice

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

3 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.