Oliver Jeffers, Sam Winston – Dijete knjiga

Dijete knjiga lirska je slikovnica koja potiče djecu na čitanje i otkrivanje svega onoga što se može pronaći u riječima i knjigama, potiče ih da budu znatiželjna, ispituju i propitkuju, istražuju i maštaju.

 

Naratorica je djevojčica koja se predstavlja kao ‘dijete knjiga’ i kaže da dolazi iz svijeta priča.  Svijet je to koji je gotovo potpuno zaboravljen. Preplovivši more riječi , dolazi do kuće u kojoj živi jedan dječaka i pita da krene s njom u pustolovinu njenim svijetom u kojem je, zahvaljujući mašti, sve moguće. Moguće je otkrivati nove svjetove i junake, tražiti skriveno blago i skitati se prekrasnim šumama, spavati na oblacima od pjesama i upoznati svemir. Što je najbolje – u taj svijet može kročiti svatko.

 

 

Uz stihove, radnju priče prate i prekrasne simbolične ilustracije. Svijet priče iz mašte djevojčice naratorice satkan je od riječi, ne figurativno, već doslovno. U ilustracijama se pojavljuju naslovi dječjih priča, bajki, uspavanki, ali i ponekih klasika kao što su Matovilka, Ljepotica i zvijer, Alisa u zemlji čudesa, Velika očekivanja, Robinson Crusoe, Gulliverova putovanja i brojni drugi naslovi, kao i ulomci iz spomenutih književnih djela.

 

 

No, okolina onih koji su zaboravili svijet priča siva je, gotovo bezlična i monotona. Kako se pustolovina malih junaka približava kraju, svijet je sve šareniji, veseliji, razigraniji jer je protkan svim iskustvima koje su doživjeli na svom putovanju. Sva ta iskustva potekla su iz knjiga i u njima se samo skrivaju tajne koje čekaju da ih dječje okica otkriju.

 

 

Izdavač: Školska knjiga

Prijevod: Ozren Doležal

Uvez: tvrdi

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.