Mjesec hrvatske knjige – što čitati, a što #jedvačekati

Mjesec hrvatske knjige svake se godine, počevši od 1995., održava od 15. listopada do 15. studenoga. Cilj manifestacije je još  više istaknuti važnost knjiga, intenzivnije poticati čitanje i promicati ulogu knjižnica kao javnih ustanova dostupnih svim građanima.

Godina 2021. obilježava se i kao Godina čitanja, stoga je Programski odbor ove manifestacije na svojoj prvoj sjednici odlučio da se u fokus ovogodišnjeg izdanja stave hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom!

Priznajem kako prije ni sama nisam puno čitala domaće autore, ali kao jedan od novogodišnjih ciljeva (na početku 2021.) zadala sam si da ću čitati više knjiga hrvatskih autora. I znate što, otkrila sam čitav jedan novi knjiški svijet u kojem svakog dana nailazim na nove bisere naše književnosti.

Proslavljene, nagrađene i afirmirane autore već zasigurno znate, ali postoji cijela jedna nova generacija autora s genijalnim idejama, maštovitim zapletima i likovima i, ono najbolje, nevjerojatnim talentom za pisanu riječ.

O nekima od njih već sam pisala u ovoj kolumni, a o nekima samo kratku recenziju na svom Instagramu i Facebooku (za brže snalaženje na Instragramu imate naglasak ‘Domaći autori’). Svi knjiški blogeri u ovom mjesecu objavljuju svoje preporuke pa svakako i to popratite jer ima zaista raznovrsnih preporuka za sve ukuse.

U nastavku ću vam u natuknicama navesti preporuke knjiga domaćih autora koje sam u posljednje vrijeme čitala, za neke možete na portalu pronaći dulje osvrte.

  • Miro Morović – Djeca slijepog kovača
  • Matea Čvagić Prašnjak – 31 nogometni teren
  • Matea Čvagić Prašnjak – Cesta za Zion
  • Jana Krišković Baždarić – Godina u kojoj je Bela Lang upoznala sreću
  • Edi Matić – Pop
  • Ante Tomić – Čudo u Poskokovoj Dragi
  • Vedrana Rudan – Ples oko Sunca
  • Marijana Dragičević – Špalir za raj

Nadam se da ćete na ovom popisu pronaći nešto za sebe i, poput mene, krenuti otkrivati svijet suvremene hrvatske književnosti.

Drugi dio ovoga teksta posvećen je knjigama domaćih autora (točnije autorica) koje tek moraju izaći iz tiska i pasti u ruke čitatelja. Ovo su naslovi kojima se neizmjerno veselim,  naslovi koji se #jedvačekaju.

 

Ivana Ferenčić Martinčić – Krv mojih predaka

Ivanka  FerenčićMartinčić izdala je do sad nekoliko slikovnica za djecu, ali sada se odlučila okušati i u formi romana.  Žanrovski je ovo Young Adult fantasy roman u kojem možete, između ostalog, očekivati čaroliju i neljudske čarobnjake, spletke, neobičnu ljubavnu priču i napetu utrku za spas Zemlje, a ključ svega je tajna krvi predaka glavne junakinje ove priče. Do službenog izlaska brojimo sitno. Knjiga izlazi pod nakladom Innamorata.

 

 

Martina Frka Milotić – Pripovjedačica

Još jedan roman koji bi vrlo skoro trebao ugledati svijetlo dana. Nakon prve knjige, Mala kme osvaja svijet, Martina Frka Milotić također je odlučila zaroniti u potpuno novi žanr i umjesto dogodovština iz svoje svakodnevice, ispričati nam jednu bajkovitu priču. Martinu na Facebooku možete pratiti pod imenom Book&Blanket (inače bookblog) gdje pratitelje redovito izvještava o napretku knjige, dijeli citate, ali i odaje neke vrlo zanimljive pojedinosti o Pripovjedačici. Kao super bonus, za ilustracije je zadužena Jelena Hrvoj, a ne mogu se opisati drukčije nego – čarobne. Izdavač:  Naklada Fragment

 

 

Matea Čvagić Prašnjak – Igra sjena

Matea je mlada autorica nevjerojatno zrelog stila pisanja. Njene rečenice su gotovo poput poezije u prozi. O romanu za sad ne znam puno, ali poznavajući njezin dosadašnji rad bit će to jedno dirljivo štivo o ljubavi. Bez puno patetike koja inače prati ljubavne romane, ali sa sudbinama likova koje će natjerati suze na oči. Izdavač: Naklada Fragment.

 

“Moj otac je uvijek govorio da se dvije polovice jedne duše privlače magnetski. To je poput oluje koju je nemoguće zaustaviti i dovoljan je jedan jedini pogled da bi koža, gotovo čistim nagonom, prepoznala ono što nam oduvijek pripada.”

(citat preuzet s Mateinog Instagram profila)

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.