Marijana Dragičević – Špalir za raj

“Znam kako ovo sad vama izgleda, ali pričekajte da vidite što će vam ostali reći. Na kraju ćete sumnjati da smo ga svi roknuli kao u romanu Orient Express one babe Engleskinje.”

 

Na portalu Mame Kvarnera od samog početka nastojale smo promicati domaće stvaraoce, poduzetnike i kreativce. Stoga mi je izuzetno drago da vam u ovotjednoj književnoj preporuci mogu predstaviti jednu domaću autoricu. Marijana Dragičević bjelovarska je spisateljica koja se publici i čitateljima prvi puta predstavila prošle godine romanom „Rock strana bajke.“ Ovoga puta okušala se u žanru krimića, a u sam roman (kao i u onaj prvi) utkala je dio svoje osobnosti i dala mu zanimljiv podnaslov „punk krimić“.

Kako je protekao posljednji dan u životu ravnatelja muzeja Bezimenog Grada Viktora Deda? To je pitanje na koje nam mlada, perspektivna, ali odlučna i nepokolebljiva inspektorica Orla Ognjenović u romanu pokušava dati odgovor. Orla se tek doselila u Bezimeni Grad i žarko se želi dokazati kao sposobna kriminalistička istražiteljica. Viktor Ded nije se pojavio na otvorenju vrlo važne izložbe u petak 18. svibnja, ali njegovo beživotno tijelo pronađeno je tek u ponedjeljak kada je kolegama njegova odsutnost postala sumnjiva.

Orla nema nimalo lak zadatak. Deda kolege opisuju kao bahatog, beskrupuloznog, ženskaroša, pohlepnog, škrtog, pedofila, neugodnog… Drugim riječima, nitko baš previše ne tuguje zbog sudbine koja ga je snašla i svi imaju barem jedan motiv za njegovo ubojstvo. Na Orli je da pokuša rekonstruirati zadnji dan Viktora Deda i saznati tko je bio taj ili ta koji je mržnju prema Dedu pretvorio u djelo.

“Pregledala je fotografije s osobnih iskaznica šestero Dedovih kolega. Svima je bio draži mrtav nego živ. Niti jedna osoba u muzeju nije voljela Deda. Bojali su ga se, ali je li tko od njih odlučio napraviti korak više i svrgnuti ga jednom za svagda s položaja na kojemu je proveo dugi niz godina.?”

 

Šestero djelatnika Muzeja Bezimenog grada također ne olakšavaju posao istražiteljici i njenim suradnicima. Svaki od njih je priča za sebe, s iskričavim osobnostima, vlastitim tajnama i skrivenim naumima.

Citat koji sam izdvojila na početku veoma je indikativan, ne u smislu da će vam otkriti počinitelji (nije kao u Orient Expressu) nego u smislu stila pisanja. Pratimo Orlu dok detaljno, ali polako i pažljivo u sobi za ispitivanje „rešeta“ sve svjedoke i potencijalne počinitelje. Radnja teče polako, s prikrivenom napetošću koja samo čeka da izbije na površinu. Potrebno je neko vrijeme i strpljenje da se uđe u sam srž radnje. Klupko se polako odmotava, tajne izlaze na vidjelo. Takav način formiranja fabule jako me podsjeća upravo na pisanje Agathe Christie, na njene poduže uvode u priču, pozadinske informacije i odnose među likovima.

Sviđa mi se što je glavni lik upravo žena. U moru muških istražitelja u krimićima, napokon da i jedna žena dobije središnju ulogu. Usporedila bih je s gospođicom Marple, ali daleko je Orla od samozatajne i plahe Miss Marple.

Posljednje poglavlje romana pun je pogodak. Slučaj Dedova smrti riješen je tridesetak stranica prije kraja pa sam se pitala što će se događati u nastavku i pribojavala pretjeranog odugovlačenja radnje. Tako bih možda i mislila, ali priznajem da je Marijana „zakucala“ s tim zadnjim poglavljem.

Da se dotaknem malo i punk strane priče i otkrijem vam zašto je autorica odlučila dati takav podnaslov svom romanu. Naslov romana zapravo je naslov jedne od pjesama bjelovarskog punk sastava Petak Punk. Također, svako poglavlje počinje stihovima njihovih pjesama, inspektorica Orla veliki je fan benda, a naposljetku jedan od članova benda odigra ključnu ulogu u otkrivanju posljednjeg dijela slagalice zagonetnog slučaja.

Čitajući „Špalir za raj“ i prateći tijek istrage  neke ćete tajne otkriti i prije Orle jer je za pretpostaviti da će se radnja razvijati u tom smjeru, ali kada zatvorite posljednju stranicu vjerojatno ćete ostati iznenađeni. Ako volite stil pisanja Agathe Christie – polagan, smiren, metodičan i detaljan, onda je ovo roman za vas.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.