Ljeto je. Postoji li bolji period od ljeta za skidanje pelena?

Drage mame čitateljice, sve što ćete ovdje pročitati dolazi iz našeg osobnog iskustva. Nisam ni provodila ni čitala istraživanja, nisam odgajateljica po struci i ništa se ne temelji na stručnoj literaturi. Jedno ću samo napomenuti, sve su bebe različite i što pali kod jedne ne pali kod druge. Tako da, ne opterećujte se, ne budite pod stresom, ne budite uporni. Polako i smireno. Ni jedno dijete nije upisalo fakultet a da je i dalje piškilo u pelenu.


Ljeto je. Postoji li bolji period od ljeta za skidanje pelena? Djeca su većinom gola, pelene ih dodatno griju i nema straha od prehlada ako se popiške po sebi – a znamo da hoće.

 
Odlaskom na godišnji odmor, odlučili smo, i mi, nadobudno, pokušati skinuti pelenu. To je bio najbolji recept za doslovno sami sebi usrati odmor. Računala sam na podršku staraca u Puli, koji su već bili spremni na to i kupili bukalin (ja osim tuta i bukalin ne znam kako se zove dječja posuda za mokrenje i kakanje).

Pričali smo o peleni i čitali slikovnice još puno puuuno ranije, i već je sama dobro prepoznavala riječi ”piškila” i ”kakila” i ”gogogance”. Koji put, smo usputno i slučajno nešto i obavljali na wc-u, ali ništa ozbiljno ni smisleno. Često je bila gost i mami i tati, tamo gdje i kraljevi idu sami, pa nekako mislim da su informacije bile tu negdje, na desktopu. Nisu baš bile posložene u pravom folderu, ali postojale su.
 
FOTO:Unsplash

 

 
Skinuli smo pelenu, ponudili gaćice. Nema problema. Druge mame bi vam sada vjerojatno napisati ”super je prihvatila” ali ja vas neću lagati. Nije nikako prihvatila. Pišala je po sebi, po stolici, po podu, gdje joj je došlo, tamo je piškila. Nismo dramili. Rekli bi joj svi da je sve ok. U 2 dana pišala je u gaćice 348 puta a na bukalin jednom. Onda je dobila temperaturu (naravno da moramo biti bolesni kada smo na godišnjem odmoru, kakav je to godišnji bez inhalatora?) i ja sam ponudila pelenu i vratila pelenu. Bila je loše volje, slabije je jela i vidno je bila nervozna, pa nije imalo smisla, po meni, da je ”mučimo” s pišanjem. Iskreno, laknulo mi je. Kao, probala sam, ne ide, ok, nema veze, dogodine ćemo.

 

Negdje sam pročitala da odvikavanje ne smije biti stresno ni roditeljima ni djeci. Pa sam jednostavno prihvatila činjenicu da je premala i da je prerano i odgodila. Ostatak godišnjeg u Istri provodili smo u pelenama. Bože, koje olakšanje!

Povratkom kući, situacija se nekako naglo preokrenula, bez plana i programa. Kako sam kupila nekih 30ak pari gaćica i spremala ih u Leonin ormar, gospođica se, ovaj četvrtak, samostalno i bez prisile, ipak, odlučila za korištenje gaćica.

Taj prvi dan drugog pokušaja odvikavanja popiškila je, ni više ni manje nego čak 15 pari gaćica. Toliko o odvikavanju. U svojoj sam glavi (opet!) odustala i odgodila sve. Kada sam (ponovo!) odlučila zbuniti dijete i vratiti pelenu do idućeg ljeta, Leona mi to nije dozvolila. Rekla je jasno i glasno ”Ja ću gaćice.” Dobro. Ok. Evo ti pa piški i kaki gdje želiš, samo piški i kaki. Bilo me je samo strah zadržavanja mokrenja i problema sa stolicom. Lako ćemo mi prebrisati i oprati pod i stolicu, bitno da je ona slobodna i sigurna.

U petak je popiškila samo jedne gaćice, u sub isto. U nedjelju je odlučila piškiti do bukalina a ne u bukalin. Zašto ne znam, valjda jer je u ponedjeljak bio prvi dan vrtića nakon godišnjeg odmora pa eto, da brinem malo kako će to sve ići. Ja kao mama paničar kakve nema (dobro ajde, znam jednu možda malo goru od mene koju ovim putem pozdravljam) alarmirala sam cijeli vrtić da smo krenuli s odvikavanjem i da nam treba podrška.

 
 
FOTO:Unsplash


Išla je u jaslice. Bila sam užasno zabrinuta i u grču. Nemaju tutu, piški se na wc. Uče djecu da sami pitaju. A do sada sam ja nju pitala. O Bože, pa što ako joj vrate pelenu? Pa dijete će se totalno izbezumiti. Na sreću, odgajateljice su stručne, brižne i pune podrške. Oko podne nazvala je teta ”Ne brinite mama, sve je ok. Piškila je na wc. Nije piškila u gaćice, ali ako i piški, nema veze.” Uvjerila me je da su s nama na ovom ludom putovanju, da je mala spremna, i da nemam razloga za brigu. Tako da, danas pišemo dan peti u nizu bez pelene! Sretno nam bilo.

 
A sretno i svima vama koji ste, baš poput nas, u istim g….
 
 
 
 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

 

 
 
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.