Leigh Bardugo – Opsada i oluja

„Posve iscrpljeni, naslonili smo se na ogradu i stali kliziti prema dolje dok nismo sjeli jedno do drugoga, bez snage i omamljeno. Pobjegli smo Mračnjaku, no nalazili smo se na nekome nepoznatom brodu, okruženi hrpom sluđenih griša odjevenih u mornarske odore koji zavijaju poput bijesnih pasa.“

Trilogija Sjena i kost i duologija Vrane veliki je svjetski hit izraelsko-američke autorice Leigh Bardugo po kojem je snimljena i Netflixova serija. Za sve ljubitelje fantazije, dobra je vijest da je, zahvaljujući nakladi Znanje, objavljen prijevod drugog dijela trilogije Sjena i kost koji nosi naziv Opsada i oluja. U čarobnu, ali i mračnu zemlju stvorenu u mašti Leigh Bardugo zaljubila sam se već prilikom čitanje prve knjige te sam jedva čekala pročitati što se dogodilo s glavnim junacima nakon što su umakli Mračnjaku.

Ako još niste pročitali prvi dio, predlažem vam da preskočite ovaj osvrt jer može sadržavati neke spoilere te vam ostavljam poveznicu za osvrt na prvi dio trilogije –  https://mamekvarnera.hr/leigh-bardugo-sjena-i-kost/ .

 

 

 

Alinu i Mala ponovno susrećemo tamo gdje smo ih i zadnji puta ostavili – na brodu kojim preko Istinskog mora pokušavaju pobjeći od Mračnjaka i njegove vojske vjernih sluga koji mogu vrebati na svakom uglu. Sretni su jer su napokon na sigurnom, barem nakratko, ali preplašeni jer ne znaju što ih čeka u novoj zemlji u koju su se zaputili i zbunjeni jer nisu sigurni što im je činiti u budućnosti.

„Nekoć davno, i prije nego što su prvi put ugledali istinsko more, mladić i djevojka sanjali su brodove. Oni su bili pokretači priča, ti čarobni brodovi s jarbolima izrađenima od miomirisne cedrovine i jedrima koja su djevojke istkale od niti čistog zlata. Posade su im bili bijeli miševi koji su pjevali pjesme i ružičastim repovima ribali palubu.

Verrhader nije bio takav čarobni brod. Bio je to kerčki trgovački brod, kojem je utroba bila prepuna prosa i melase. Zaudarao je po neopranim tijelima i sirovom luku za koji su mornari tvrdili da sprječava skrobut. Članovi njegove posade pljuvali su i psovali i kockali se za porcije ruma.”

Mračnjak je preživio napad u Rasjedu, ali nitko ne zna gdje i u kojem je stanju. Do njih dopiru samo glasine o čijoj istinitosti mogu samo nagađati. U stranoj zemlji Alina počinje sumnjati u njihovu odluku da napuste Ravku i razmišljati o odgovornosti koju je dobila postavši Suncozovkom.

Sudbina, koju je očigledno nemoguće izbjeći, dovede ih na brod zloglasnog pirata poznatog pod nadimkom Sturmhond, ali ispostavi se da Sturmhond nije onaj za koga se predstavlja te se Alina i Mal nađu na putu do mjesta od kojeg su bježali. Nađu se na putu za Os Altu.

Alina se još uvijek pokušava snaći i pronaći u novoj ulozi koja ju je snašla, a Mal nije baš u potpunosti zadovoljan mjestom koje je njemu pripalo, no ipak je spreman na sve da zaštiti onu koju voli.

Kao i u prvom dijelu, Leigh je u svoju knjigu uklopila pomalo od svega – fantazije, akcije, elemente horora, ljubavne zavrzlame… Oni koji su navijali za Alinu i Mala i kojima je u prvom dijelu nedostajalo više interakcije i romantike među glavnim likovima, ovdje će doći na svoje. Za razliku od Sjene i kosti u Opsadi i oluji više je pažnje posvećeno odnosu Aline i Mala, koji mjestimično poprima odlike teen drame u smisli voli me-ne voli me, skupa smo-nismo skupa, ne želim ju/ga više nikad vidjeti-ne mogu nje/njega… Jasno vam je vjerojatno da s tim baš i nisam oduševljena, ali više sam se fokusirala na ostatak radnje.

Opsada i oluja posvećena je uspostavljanju Alinine uloge kao Suncozovke  – i kod čitatelja, ali i kod stanovnika Ravke koji u njoj vide sveticu i spas od Mračnjakove tamne sile. Početak knjige počinje s akcijom koja obećava, zatim slijedi malo mirnije razdoblje putovanja prema Os Alti i priprema za suočavanje s Mračnjakom, a na kraju bombastičan i brz prevrat koji nas ostavlja u iščekivanju sljedećeg nastavka.

U odnosu na Sjenu i kost, Opsada i oluja mi je bila malo slabija po pitanju akcije, čarobnjaštva i napetosti, ali vjerujte mi da je ovaj dio zapravo most između prve i treće knjige. Savršen prijelaz na ono što nas čeka i zatišje pred buru koja očekuje glavne junake u Propasti i usponu, kako glasi naziv završnog dijela trilogije (koji je u pripremi).

„Mračnjak joj je rekao da je predodređena da vlada. On se dočepao svog prijestolja, a i dijela nje. I neka mu bude. No ona će se osvetiti za sve one žive i za mrtve.

Ustat će.“

Izdavač: Znanje

S engleskog prevela Ira Wacha-Biličić

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.