KUĆNI POROD? NE HVALA! BIRAM BOLNICU

Tko je kriv za smrt bebe? Što bi dogodio da se nije radilo o kućnom porodu?

”Elena ovaj se film čini dobar…” reče gora polovica i ostade živ.


Nedavno smo na Netflixu upalili film od kojega mi i sada, kad se prisjetim nekih scena, suze krenu. Long story short, priča počinje idilično. Zaljubljeni par, u slatkom iščekivanju, pred kraj trudnoće, u miru svoga doma, sprema se na dolazak svoje curice. Nevjerojatno je koliko su ta naša djeca voljena od prvog trena kada saznamo da ih očekujemo. Nestvarno je kako ih željno iščekujemo. Neopisiva je ta ljubav. Kućni porod, nažalost, u jednom trenu kreće u krivom smjeru. Dijete umire. Hitna ne stiže na vrijeme. Roditelji prolaze pakao koji nitko na ovome svijetu ne bi trebao prolaziti, u svemu tome se udaljavaju. Nestaju. Majka ostaje sama sa svojom boli, a slučaj dolazi do suda… Dalje pogledajte sami, već sam vam i previše natipkala.

Suza suzu goni skoro pa od samog početka pa do kraja filma, s time da ja nisam plačljiva. Tko je kriv za smrt bebe? Što bi dogodio da se nije radilo o kućnom porodu? Pogledajte film pa mi se javite s odgovorom. Ja nisam toliko hrabra pa da upirem prstom u nekoga, najmanje u majku i njene izbore.

Sasvim mi je logično zašo žene danas, sve češće biraju kućne porode. Intima vlastitog doma, toplina ljudi s kojima se taj trenutak dijeli, poštivanje želja rodilje, kao i maksimalna posvećenost rodilji. Mir. Idiličan porod, koji vjerojatno u jednom trenu, kao i u filmu, zaista može krenuti u krivom smjeru.

Porod u bolnici. s druge strane, je sve suprotno od poroda kod kuće. Doktorima, sestrama i babicama se često žuri, pa se rodilje stavlja na drip i onda kada to uopće nije potrebno. ”Trebate roditi odmah i sad, a ako ne ide, idemo na carski”. Korona je i ono malo intime što smo imali oduzela, pratnja na porodu nije dopuštena. ”Ne skidajte masku s lica!” Većina žena, u Hrvatskoj, se zapravo boji poroda, umjesto da se njemu veseli, jer bi to trebao biti jedan prekrasan čin. Što je ljepše od toga? Ništa nije ni bolnije doduše, ali što je ljepše od rađanja novog života? Što je važnije od toga? Umjesto da žene na porodu dobivaju kraljevski tretman, kakav i zaslužuju, one dobivaju tretman kao štrace… Priče iz hrvatskih rodilišta smo svi čuli u Rodinoj kampanji ”Prekinimo šutnju” i znamo koliko su surove. Koliko je žena nakon poroda trebalo stručnu pomoć? Terapiju? Koliko se žena nije odlučilo za drugo dijete jer je porod prvog djeteta ostavilo traume? Previše. 


Moja priča je pozitivna, ali ja ne krijem to mnoge žene nisu imale tu moju istu sreću. Ja sam rodila prirodno, brzo, nitko me nije mesario. Pratila se beba na Ctg-u. Imala sam muža kao pratnju. Crte lica svoje prekrasne babice ću zauvijek pamtiti, iako joj ne znam ni ime. Bebu sam odmah dobila na prsa. Prošla sam po školski sva četiri porođajna doba. Prigušili su nam svijetla i na neko vrijeme ostavili nas same s malenom. Kada sam došla na odjel, sestre su mi pomogle oko dojenja, bile su ljubazne i strpljive. Pažljive, nježne i brižne. Cimerica mi je svjedokinja, ne lažem. Ja, osobno, nikada ne bi rodila kod kuće. Mene je poroda kod kuće jednostavno strah! Puno se manje bojim bolnice. Smatram da je bolnica sigurna, i da, kada bi nešto ”ne daj Bože” krenulo krivo, oni bi jedini na vrijeme i ispravno reagirali. Nije sindrom bijele kute, ali ja vjerujem u struku i u medicinu. Porod u bolnici, daleko je od idealnog. Porod u privatnoj klinici, daleko je od jeftinog. A porod kod kuće mi je jednostavno daleko u mislima. Vjerujem da je kućni porod jedno zaista posebno iskustvo, kada ide sve po planu. Žao mi je što u bolnicama nemaju više sluha za želje rodilja, iako, moram napomenuti da je puno mojih prijateljica i poznanica nedavno rodilo, i da sve imaju dobro iskustvo. To mi daje nadu da se neke stvari lagano mijenjaju u našim rodilištima. Hvala svim doktorima, babicama, sestrama ali i doulama, koje donose bebe na svijet a pritom ne zaboravljaju na majke.


P.S. Trudnicama zabranjeno gledanje filma Pieces of a Woman.

FOTO I TEKST: Elena Vian Projić

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.