Kod izazovnog događaja u odgoju, bitno je prihvatiti emocije i otkriti potrebe

Kada je nešto izazovno u roditeljstvu i ono što činimo ne funkcionira, možemo imati dojam kao da je sve pomiješano. Kao rezanci u tanjuru nakon pripreme jela: i taj događaj, i naše prosudbe događaja, i djetetove emocije, i naše emocije. U svemu tome roditelju može biti zbilja teško identificirati vlastite i djetetove potrebe, a onda i pronaći rješenja i efikasne strategije.

 

Kada ti sve izgleda pomiješano i čini ti se da gubiš kontrolu, možeš koristiti ovu jednostavnu shemu (Rosenberg) u 4 koraka za dijete i za sebe. Možeš ju koristiti i za događaje iz prošlosti, kako bi izvukla pouku iz njih i počela drukčije djelovati kada se nađeš u sličnoj situaciji!

1. ŠTO SE DOGODILO Ovdje je bitno da ne nadodaješ nikakve prosudbe, samo opiši što se dogodilo. Primjerice: „Dijete je uzelo zdjelu koja mu je pala na pod i razbila se.”
2. KAKO SE DIJETE OSJEĆA Pokušaj identificirati djetetovu emociju, imenuj ju i prihvati ju. Npr. „Dijete se osjeća frustrirano.”
3. KOJA JE DJETETOVA POTREBA Probaj otkriti koja se djetetova potreba krije iza tog osjećaja. Npr. „Dijete ima potrebu za samostalnošću.”
4. STRATEGIJE Ovdje razmatraš što ti možeš učiniti, ali tek kada si se povezala s onime što dijete osjeća i s onime što mu je potrebno. Npr. „Mogu prihvatiti da će se nekad nešto razbiti tijekom djetetovog osvajanja autonomije, mogu često nuditi aktivnost djetetu kada sam za početak kraj njega dok rukuje takvim predmetima, …”

 

FOTO: Shutterstock

Kada ovu shemu koristiš za sebe događaj ostaje isti, jer ne nadodajemo prosudbe. Kako si se osjećala? Imenuj svoju emociju i prihvati ju. Nema „krivih” ili „negativnih” emocija.

Emocije mogu biti ugodne ili neugodne, ali svaka nam služi. Možda si i ti bila frustrirana kada je zdjela pala i razbila se? Koja je tvoja potreba? Bitno je ne zaustaviti se na neugodnoj emociji, nego otkriti vlastite potrebe u tom trenutku koje su uzrok naših emocija. Možda imaš potrebu za više odmora?

 

Ako je tako, zdjela koja se razbila izazvala je tvoju frustraciju, ali uzrok frustracije je tvoja nezadovoljena potreba za odmorom. Pokušaj identificirati sve svoje potrebe i očekivanja, ovo je samo primjer. Kako možeš zadovoljiti vlastite potrebe i djelovati u smjeru vlastitih ciljeva, da bi onda mogla pomoći i svome djetetu? (možeš i zamoliti ljude oko sebe za pomoć ako ti je potrebna) Pokušaj dati što više odgovora na zadnje pitanje, i izaberi ono što ćeš pokušati staviti u praksu.

 

U odgoju se transformiraju i dijete i roditelj, i djetetove i roditeljeve potrebe su važne!

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.