Kaija Puura: Finski odgoj djece

„Dakle, govorimo o dovoljno dobrom roditeljstvu onda kad su roditelji u stanju brinuti se o potrebama svoje djece onoliko dobro koliko je potrebno da se djetetu omogući normalan razvoj. I u njemu se mogu naći povremena katastrofalna jutra ili loši trenuci, pod uvjetom da je interakcija između roditelja i djece veći dio vremena topla, pozitivna i za dijete ohrabrujuća.“

Autorica knjige „Finski odgoj djece“ Kaija Puura profesorica je dječje psihijatrije i pročelnica dječje psihijatrije u Sveučilišnoj bolnici u Tampereu u Finskoj. Savjeti koje dijeli s čitateljima u ovoj knjizi proizašli su iz njenog  tri desetljeća dugog iskustva rada s djecom i roditeljima. Moglo bi se reći da je ovo priručnik u kojem je autorica obradila najčešće krizne situacije do kojih može doći kada postanemo roditelji.

Kada sam čula da knjiga novi naslov „Finski odgoj djece“ i još da u podnaslovu piše „Tajna odgoja najsretnije i najbolje djece na svijetu“ moram priznati da sam se malo naživcirala. Razlog tome je što svi koji izdaju priručnike o roditeljstvu u posljednje vrijeme tvrde da su upravo njihova djeca sve naj. Također, u knjigama takve tematike obično veliku ulogu igra i mentalitet i tip odgoja i obrazovanja pojedine zemlje iz kojeg autora/autorica potječe.Samim time, takve su nam knjige samo djelomično korisne jer se ne moramo nužno slagati s nekim odgojnim mjerama koje su u toj zemlji imperativ.

Ipak, bez obzira na to što u naslovu stoji da je riječ o finskom odgoju, ova je knjiga o univerzalnim vrijednostima i odgojnim metodama koje su primjenjive uvijek i svugdje. Savjeti koje autorica daje zapravo su zdravorazumska rješenja koja su roditeljima možda i jasna, ali u trenutku krize, odnosno ispada djeteta, ne reagiramo onako kako znamo da bismo trebali. Svjesna je toga i autorica i iz njezinih je savjeta i primjera koje navodi vrlo očigledno da zna iz iskustva o čemu govori.

 

Navest ću vam samo neke od savjeta, točnije rješenja za najčešće probleme roditeljstva, koja se navode u ovom sažetom, ali sveobuhvatnom priručniku:

  • Kako odgojiti ugodnu osobu
  • Što zapravo znači biti dobar roditelj i zašto roditeljstvo nije natjecanje
  • Na koji način se obraćati djetetu i slušati ga
  • Postavljanje granica i dosljednost u njihovom provođenju i poštivanju
  • Kako pripremiti dijete na dolazak brata/sestre ili rješavati sukobe između braće i sestara
  • Regulacija emocija i nošenje sa strahom i ljutnjom
  • Kako se postaviti prema djeci u slučaju svađe među roditeljima ili razvoda
  • Kako pomoći djetetu da odraste u samostalnu osobu

Ovo su samo neke od tema kojih se autorica dotiče. Sviđa mi se što su savjeti jasni, kratki i konkretni. Nema puno filozofije i nerealnih savjeta za koje mi roditelji isti tren znamo da su primjenjivi samo u bajkama. Savjeti se odnose na djecu već od rođenja pa sve do tinejdžerske dobi. U sklopu knjige autorica je uklopila dvije vrlo koncizne tablice koje su kao svojevrsne mentalne mape i pomažu nam da se lakše i brže snađemo u toj temi, a teme su sljedeće.

  • Što se od djeteta može očekivati u pogledu vještine prema dobi
  • Kako pospješiti prehrambene navike djece?

Kao što sam i navela kod ove knjige sviđa mi se što su savjeti univerzalni, nisu kulturološki, ekonomski ili na neki drugi način uvjetovani. Svako poglavlje i svaka navedena situacija potkrijepljeni su primjerom iz prakse. Ono što mi je također odlično je što nisu svi primjeri dobre prakse, već su navedene i situacije u kojima su roditelji mogli drukčije reagirati. Takvi primjeri navode čitatelja da se postavi u neku od već doživljenih situacija u roditeljstvu i zapita se je li se situacija mogla drukčije riješiti. Unazad godinu dana pročitala sam nekoliko knjiga ove tematike i uvijek savjetujem svima da ih prelistaju, jer nije nužno da zapamtimo sve što je navedeno, ali u nekoj od budućih situacija zasigurno ćemo nesvjesno primijeniti principe i savjete koje smo ‘pokupili’ u knjigama.

Izdavač: Stilus

S finskog prevele Dušica Božović i Hulda Tepponen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.