JP Delaney – Igra povjerenja

„Njegov posljednji brak nije baš dobro završio.“

„Kad smo već kod toga, ni ta kontroverzna priča neće naškoditi komadu.“

„Koja kontroverzna priča?“

„Priča se da ju je vjerojatno ubilo jedno od vas. Ja uvijek kažem da je to glupost i da vi svoju nasilnu energiju uglavnom usmjeravate prema sebi.“

 

Odmah na početku ću reći da me ovaj psihološki triler jako podsjetio na jedan koji sam nedavno čitala. Ako ste čitali Supruge Tarryn Fisher zaplet Igre povjerenja vrlo je sličan, samo za jednu stepenicu više „uvrnut“. Delaney u portretnom prikazu psihe likova ide toliko daleko da čitatelj više ni sam ne zna što bi mislio – jesu li krivi za ubojstvo, jesu ili uopće sposobni za ubojstvo ili su njihove neobične sklonosti isključivo ostale na razini hobija?

Claire Wright kao djevojčica ostala je bez roditelja te nakon toga promijenila nekoliko udomiteljskih obitelji. Još kao mala bila je izuzetno snalažljiva i znala je kako dobiti ono što želi. Tako je uspjela dobiti stipendiju za prestižnu američku školu glume zbog čega se iz Velike Britanije preselila u SAD, točnije New York.

Tijekom studiranja veliki problem predstavljala joj je financijska situacija jer nije imala zelenu kartu za boravak u SAD-u te samim time nije mogla pronaći posao. Stoga radi „na crno“ za jednu odvjetničku agenciju specijaliziranu za razvode gdje je njen zadatak iskoristiti svoj glumački talent kako bi zavela muškarce i snimila njihov pokušaj da je odvedu u krevet.

 

 

 

Situacija se zakomplicira kada jedna njena klijentica biva pronađena mrtva u hotelskoj sobi, u istoj onoj sobi u koju joj je Claire nekoliko sati prije odnijela snimku. No, ovaj puta muškarac nije uhvaćen na djelu već je Claire mogla samo posvjedočiti njegovoj nevinosti i vjernosti supruzi. Klijenticu je to uznemirilo: „Nadala sam se da možda mogu dobiti nešto što bi ga inkriminiralo, kaže ona grozničavo. „Nešto što bi ga prisililo da me ostavi na miru.“

Nekoliko mjeseci nakon ubojstva Claire dobiva ponudu od policije da im pomogne uhvatiti ubojicu. Opravdano sumnjaju u supruga ubijene, Patricka Foglera. Patrick je inače sveučilišni profesor i prevoditelj poezije te veliki obožavatelj lika i djela Charlesa Baudelairea. Upravo su Baudelaireove pjesme razlog zašto je Patrick glavni osumnjičeni – unatrag nekoliko godina svako malo se pojavljuje žensko tijelo čije  je ubojstvo temeljeno na Baudelaireovim stihovima, točnije pokušaj rekreacije istih.

„…ona (Claire) je nesigurna, impulzivna, krhka, emocionalno nestabilna, teško podnosi odbijanje i premda se jako trudi to prikriti, čezne za odobravanjem kao što narkić čezne za drogom. Što da kažem, Frank? Ona je glumica. S druge strane, oštroumna je, pronicava, nadarena i hrabra.“

Claire se upušta u policijske igre mačke i miša jer je jedan od uvjeta i da po obavljenom poslu dobije toliko željenu zelenu kartu. Od trenutka kada Claire preuzme novi identitet, onaj za koji misli da će privući Patricka, situacija postaje uvrnuta, zapletena i prevrtljiva. Claire i Patrick započinju ljubavnu vezu za koju ne znamo što je zapravo – tko od njih glumi, možda ne glumi ni jedno, a možda oboje? Tko je iskren, a tko skriva svoje prave namjere?

Tko je uistinu sumnjivac u cijeloj priči – Patrick ili Claire? Ima li Claire problem s razlikovanjem stvarnosti i fikcije, odnosno ulazi li toliko u lik kojeg glumi da granice između života i pozornice postaju nejasne?

Nejasnoću između života i pozornice naglašava i stil pisanja same knjige pri čemu autor umeće elemente drame poput podjele teksta po likovima i didaskalija koje nam kazuju kako se pojedini lik osjeća u navedenoj situaciji. Nadalje, knjiga je podijeljena u tri dijela, koja možemo shvatiti i kao tri čina predstave.

Ne želim vam otkrivati puno sadržaja već, kao što to često činim u recenzijama, pitanjima nastojim probuditi vašu znatiželju. Na taj vam način ne kažem što će se dogoditi, ali vam ipak natuknem u kojem će se smjeru odvijati radnja.

U napetoj potrazi za ubojicom do samoga kraja ćete se pitati tko je u priči lovac, a tko lovina. Priča je pitka, odlično mi je sjela u ovo ljetno vrijeme kad me malo ulovi fjaka pa mi se čita nešto napeto, a opet ne komplicirano (ne zahtijeva preveliku misaonu aktivnost 😛 ).

Nema puno likova već se većina radnje vrti oko Claire i Patricka njihove igra mačke i miša. Dramski elementi pridonose dinamici radnje pa se knjiga brzo čita. Vjerojatno ćete većinu knjige biti zbunjeni i neće vam biti jasno što se to ustvari zbiva, ali na kraju će sve sjesti na svoje mjesto.

 

Izdavač: Znanje

S engleskog preveo Petar Mavar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.