Joanne Ramos – Farma

Debitantski roman filipinske autorice Joanne Ramos djelo je fikcije, ali po riječima same autorice, temeljeno je na stvarnim ljudima, njihovim životima, problemima i sudbinama. Ramos je ispričala svevremensku priču prije svega o majčinstvu, što ono znači u životu žene i kako na njega utječe te o majčinskoj ljubavi i što smo sve spremni učiniti da bi život naše djece bio bolji.

Ako me pratite na društvenim mrežama, onda znate da sam,kada sam krenula čitati ovaj roman, napisala da još uvijek čekam zaplet. Uistinu, ovo nije jedan od romana s klasičnom radnjom te nisam sigurna ni u koji žanr bih ga smjestila. Nije ni jedan od onih romana s dinamičnom pričom koja se brzo odvija i drži vas na rubu stolice od napetosti što će se sljedeće dogoditi. Cilj ovog romana je otvoriti pitanja, potaknuti razmišljanje i razviti svijest o drugosti. Najbolje je to objasnila sama autorica:

„Nisam je (Farmu) napisala da bih dala odgovore, jer ih nemam. Umjesto toga, svrha ove knjige je da istražim – ja sama, a nadam se i moji čitatelji – pitanje o tome tko smo, što cijenimo i kako vidimo  ljude koji se razlikuju od nas. Nadam se da će Farma poslužiti kao prozor na ‘drugu’ stranu tih podjela, bez obzira na to odakle joj čitatelj pristupa.“

Farma ‘Zlatni hrastovi’ mjesto je koje nudi sav luksuz koji možete zamisliti – privatni kuhari i organski obroci, masaže,  osobni fitness treneri, odjeća od najfinijeg kašmira… Sve je to besplatno za nositeljice. Nositeljice su surogat majke koje nose djecu za klijentice koje iz određenih razloga ne mogu ili ne žele same iznijeti trudnoću. Ponekad je riječ o tome da je klijentica prestara, ponekad to ne može iz zdravstvenih razloga, a ponekad ne želi ugroziti manekensku karijeru ili poslovne prilike staviti na čekanje zbog devet mjeseci trudnoće.

Nositeljicama su na farmi oduzeti satovi, mobiteli i ostali uređaji koji bi im omogućili doticaj s vanjskim svijetom. Primati posjete ili napuštati Farmu mogu samo uz dopuštenje klijentice.  Za svoje surogatstvo primaju mjesečnu plaću, a ako poštuju sve stavke ugovora nakon poroda prime i izdašnu premiju.

Jane je nositeljica koja i sama ima dijete iz prošlog, propalog braka. Vlastito dijete ostavila je kod kuće, u rukama za koje je mislila da su sigurne, kako bi iznijela trudnoću za nepoznate bogataše. Kao i ostale nositeljice Jane je siromašna. Prije nego što je došla na farmu spavala je u prenoćištu u Queensu, radila u staračkom domu i čuvala novorođenčad za bogate obitelji. Njoj je, kao i ostalima, ovo prilika da sebi ili svojoj djeci olakšaju budućnost i spremne su za žrtvu koju moraju podnijeti. No koliko su ipak spremne izdržati i koje granice nisu voljne prijeći čak ni pod cijenu kršenja ugovora i gubitka premije?

Kao što sam spomenula i prije, puno je dilema i pitanja koje Farma stavlja pred čitatelja. Jedno od otvorenih pitanja je i ono koliko dijete utječe na život majke, a koliko na život oca te jesu li njihovi položaju u roditeljstvu ravnopravni. Puno je ovdje i moralnih i etičkih pitanja koja su podložna dugim raspravama. Zamjera li se ženama koje ne žele staviti karijeru na čekanje zbog trudnoće ako imaju neki drugi način da postanu majke? Koliko smo spremni odstupiti od vlastitog moralnog kompasa ako mislimo da radimo dobro za svoju djecu i njihovu budućnost? Rekla bih čak da su neke od načetih tema i tabu teme u  današnjem društvu, pa i pomalo provokativne, kao što je primjerice pobačaj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Books&Sweets (@books_sweets)

 

Farma je roman koji će u vama, posebno u ženama, probuditi emocije, ali u njemu nema patetike. Situacije su prikazane realno, a reakcije žena u romanu reakcije su s kojim se svaka majka može poistovjetiti. Teško je na kraju čitanja donijeti sud o tome tko je u pravu i trebamo li kriviti žene koje iz osobnih razloga, kakvih god da oni bili, pa makar i sebičnih, ne žele iznijeti trudnoću već unajmljuju surogat majke. Ovakav stil pisanja i način na koji se radnja odvija možda se neće svidjeti svakome. Priznajem da ni mene na prvu nije osvojio, nego tek u drugoj polovici, ali ono što je sigurno je da vas neće ostaviti ravnodušnima.

Izdavač: Vortopalabra

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.