Jo Spain – Ispod površine

Ako me pratite na Instagramu ili Facebooku, onda znate da sam veliki ljubitelj krimića. To mi je žanr broj jedan i ako mogu birati između nekoliko naslova za čitanje, uvijek ću odabrati dobar triler ili krimić. (Zato sam članica dva book kluba kako bi moja lista pročitanih knjiga ipak bila nešto žanrovski raznovrsnija). Kada govorimo o trilerima, psihološki trileri nisu mi među najomiljenijima, ali roman „Ispod površine“ možda je čak uspio razbiti tu stigmu.

Radnja se odvija u Dublinu, a priča se vrti oko samog političkog vrha Irske. Govorimo o premijeru, ministrima i ljudima koji ih okružuju. Znamo onu izreku o politici i znamo da oni koji su na vrhu obično ne prezaju ni pred čime kako bi postigli cilj.

Naftni moguli, donošenje amandmana, politička lobiranja, osobni poroci i mrlje iz prošlosti – roman in a nutshell, pa ako do sada niste otpisali knjigu jer vam nije po guštu, nastavite čitati.

Ryan Finnegan visokopozicionirani vladin dužnosnik ubijen je u samom središtu političke moći Irske – Leinster Houseu, odnosno sjedištu parlamenta. Ispod Finneganovog trupla pronađena je fotografija eksplicitnog sadržaja. Tko je na njoj i zašto ju je ubijeni imao uza se? Izgleda da je ubijeni bježao od počinitelja, ali što je toliko važno da se isplati riskirati život, posebice kad zna da iza sebe ostavlja suprugu i kćerkicu koja je još beba.

Inspektor Tom Reynolds sa svojim je timom pozvan da riješe slučaj. Sumnjivaca je mnogo te iako je riječ o političkom vrhu zemlje, istražitelji prema njima nemaju milosti prilikom ispitivanja. Kao prvi mogući motiv za ubojstvo nameće se donošenje novih amandmana kojima bi se uveli novi porezi za vlasnike naftnih bušotina.

U napetoj potrazi za odgovornim počiniteljem tajne polako počinju izlaziti na vidjelo. Političarima bez mrlje u životopisu počinju ispadati kosturi iz ormara. Kada istražitelji zagrebu ispod površine, slučaj će se zakomplicirati. Svi koje ispituju imaju motiv za ubojstvo, ali tko se to uistinu odlučio učiniti? Kako istraga odmiče istražitelji otkrivaju tragove koji im govore da motiv možda ipak nije politički, nego puno osobniji. Zbog koga ili čega biste bili spremni ubiti drugu osobu?

Svaka knjiga koju mi je teško ispustiti iz ruke i za koju jedva iščekujem nastavak čitanja želeći saznati što se dalje događa, za mene je dobra knjiga. Tako je i u ovom slučaju. Priznajem, politički dijelovi su mi možda mrvicu naporni, ali oni ne dominiraju radnjom. Oni su tu samo kako bi autorica uspjela zaplesti svoju mrežu sumnjivaca iz koje je teško razaznati tko je krivac.

S obzirom da je ovo druga knjiga Jo Spain u kojoj pratimo inspektora Toma Reynoldsa, pretpostavljam da će ih biti još te su tako u priču uključene i osobne priče likova, međusobni odnosi kao i odnosi s članovima obitelji. No, bez obzira da te povremene digresije radnja nije spora, već su takve scene umetnute kako bi se razbila monotonija ispitivanja sumnjivaca i politički motiviranih rasprava.

Knjiga je dio KDS biblioteke za lipanj, ali vjerujem da je još dostupna na kioscima Tiska.

Izdavač: Znanje

S engleskog preveo Luka Miličević

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.