Ivanka Ferenčić Martinčić – Krv mojih predaka

„Ljudski su filozofi i teolozi stoljećima raspravljali i sučeljavali se oko tog jednog, najvažnijeg pitanja: Zašto smo ovdje? No, dok su se obični smrtnici mogli samo pitati, čuvari su znali. Njihova je svrha na ovom svijetu štititi. Držati stražu nad predjelom dok njihovi dugi dani ne isteknu, a krv njihovih nebesničkih predaka ne presuši u rukama stvorenima da drže mač. I kad stigne dan odlaska, a duše se vrate Stvoritelji, mač mora prijeći iz ruke u ruku…“

Ivanka Ferenčić Martinčić nekima od vas možda je poznata kao autorica knjiga i slikovnica za djecu kao što su Matilda i vještičji mačak, Matilda i zagonetne žabe, Što je medo vidio u muzeju i Kako je zeko zavolio knjižnicu. Po zanimanju je knjižničarka i storytelling izvođač, a ljubav prema onome što radi veoma se jasno očituje i u njenom romanu prvijencu. Roman je opisan kao urbani fantasy, ali ja bih još tome dodala urbani, sexy, nerdy fantasy. Kada ga pročitate, shvatiti ćete na što sam mislila.

Nolie Rathbone naizgled je obična knjižničarka. Voli svoj posao, obožava knjige, nešto manje svoju šeficu koja joj neprestano zadaje dosadne zadatke vraćanja knjige s Odjela starih i vrijednih knjiga na njihovo mjesto. No, Nolie je s godinama postala vrlo dobra u skrivanju prave istine o sebi i činjenice da ona uopće nije ljudsko biće. Ona je čuvar Reda, koju je njena vrsta zaboravila. Ili je barem tako mislila.

U životu se veoma često selila i nigdje nije imala osjećaj pripadnosti. Gdje god bi se duže zadržala među svojom vrstom, govorkanja o njenoj prošlosti i porijeklu brzo bi ju sustigla. Nešto u krvi njenih predaka nije se smjelo otkriti, ali uvijek bi nekako izašlo na vidjelo Nenadano u njen život uđe obitelj Kingsdale, barem jedan dio brojne obitelji Kingsdale i Nolie po prvi puta u životu osjeti što znači imati obitelj.

„Knjige su joj to oduvijek radile. Zaokupile bi je i potpuno uvukle u svoje svjetove. Bilo pričama, likovima ili mjestima o kojima su govorile. Bilo svojom vlastitom poviješću koja je bila posebna vrsta čarolije. Način na koji su knjige nastajale u prošlosti bio je zapanjujuće kompleksan i predivno jednostavan u isti mah. Ljudi su željeli od zaborava zaštiti neko znanje i to su i činili. Njihovi kratki životi sačuvani su na krhkim stranicama od papirusa i papira kroz stoljeća. Njihovi nesalomljivi duhovi nastanili su pore pergamene koja je odolijevala vremenu. Bilo je dovoljno samo jedno pero i jedna stranica da se premoste vjekovi.”

Prezgodni član Inspektorata i šarmantni neljudski čarobnjak izmaknut će joj tlo pod nogama, a kad se ova ljubavna priča rasplete, čitatelji će se pitati kako se toga nitko do sada nije sjetio. Zašto su nas autori uvijek stavljali na muke, kad je stvar toliko jednostavna. Nolieinu idilu pokvarit će stvorovi „crne ljigave kože s kojih se cijedilo i kapalo. Bez očiju i usta, stvorovi su bili visoki oko dva metra“. Nitko ne zna zašto se pojavljuju i kako ih zaustaviti.

Na kocki je uništenje Zemaljskog predjela. Vitezovi čuvari Reda trebali bi zaštiti Zemlju, zato su ovdje, ali pred najezdom čudovišta postaju sve slabiji i nemoćniji. Njihovi čuvari gube živote u srazu s ljigavim stvorovima, a procjepi između dva predjela neprestano se otvaraju puštajući stvorove u naš predio.

„Kad je Svevišnji stvorio ovaj svijet, stvorio ga je u tri predjela. Jedan za njegova nebeska stvorenja, predivna bića s darom besmrtnosti. Jedan za ljude, njegovu najdražu djecu kojima je dao dar duše i živote koji se nastavljaju nakon smrti u tajnom obavijenom obliku. Ljudima namijenjen predio bila je Zemlja, i bila je predivan vrt obilja u kojem je sve raslo, bujalo i davalo ploda. No neki od njegovih nebesnika odiijelili su se od Gospodina. Tražili su od njega više nego što im je imalo pripasti. Zato je za njih stvorio i treći predio. Odbio im je mnoge darove, ali ostavio besmrtnost.“

Nolie i njena novostečena obitelj i prijatelji dat će sve od sebe da otkriju uzrok nevolja. Zapanjujuća istina promijenit će iz temelja sve što je Nolie vjerovala o sebi i svojoj obitelji jer upravo je krv njenih predaka, koju se toliko trudila sakriti, rješenje zagonetke koja ih je mučila. Otkrit će da se možda ništa od onoga što ju je dovuklo na mjesto gdje je sad nije dogodilo slučajno, već da su se u sve uplele magične, nadrealne sile zapisane davno u njenoj prošlosti koje su je dovele baš tamo gdje je trebala biti.

Obožavam fantasy i zaista sam uživala čitajući Ivankin prvijenac za odrasle. Roman ima elemente erotike, akcije, homagea popularnim strip likovima (hint: Marvel) koji mi bili kao šlag na torti odlične knjige, magije i čarobnjaštva, snažnih ženskih neovisnih likova, ali i privlačnih muškaraca koji su tako vješto opisani da si ih možete točno predočiti… Ako volite fantasy, go for it.

Zapis o autorici završava sljedećim riječima: „Može se čitati kao samostalni roman, ali dok ga vi budete držali u rukama, autorica će završavati nastavak. Jer neki likovi, zavole se previše da ih se napusti nakon samo jedne priče.“

Ivanka, držim te za riječ, jer znaš da moj omiljeni like još uvijek čeka da dobije svijetla pozornice samo za sebe. 😛

Izdavač: Innamorata

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.