Istražujemo Istru

Često kad nemamo ideja i planova za vikend uputimo se u Istru. Smatram da Istra pruža pregršt lokacija kako za nas odrasle tako i za naše najmlađe. Ovog puta odlučili smo otići na izlet do Vrsara i u Dinopark Funtana.

 

VRSAR

Subotu smo iskoristili za jutarnju šetnju Vrsarom i ispijanje kave, okay neki su omastili i brk s finim kolačima, ali o tome nešto kasnije. Vrsar je inače ribarsko i turističko mjesto na zapadnoj obali Istre na istaknutom brežuljku neposredno uz obalu. Kad govorimo o brežuljku, prva asocijacija pada nam na vidikovce. I da Vrsar ima jako puno vidikovaca i smatram ga jednim od najromantičnijih Istarskih gradića koje imaju jako lijepe zalaske sunce i pogled na otok Svetog Juraja, na crkvu Svete Marije od Mora i napušteni kamenolom Montraker. Posebnu vrijednost ovog gradića imaju vizure i stare kamene kuće u starogradskoj jezgri.

Vrsar je gradić na brežuljku ali pristupačan je s roditeljima koji svoju djecu voze u kolicima ili za djecu na romobilima i biciklima. Nakon šetnje i uživanja u pogledu stali smo na glavnom trgu na kavu i one kolače iz početka objave. Iskreno ne mogu se sjetiti kako se kafić zove, ali nalazi se u staroj gradskoj jezgri odmah pokraj ljekarne, i upućuje pogled na općinu i konobu Pjaca u kojoj preporučujem da zastanete na ručku ili večer. Radi se o malom kafiću / slastičarnici od svega nekoliko stolova i jednim zidićem za sjest, koji u svojim prostorijama rade domaće kolače i muffine. Cijeli prostor ispunjava miris tek pečenih torti i kolača, da jednostavno poželite sve isprobati i pojest. Zasladili smo se s voćnim svježe pečenim millefeuille, dok je naša zvrkica uživala u čokoladnom muffinu punjen kremom.

 

 

DINOPARK FUNTANA

Odmorni i siti nastavili smo prema Funtani i Dinoparku. Dinopark je zabavni park namijenjen onim najmlađima i malo starijima. Da se razumijemo nemojte očekivati roller coastere kao u Italiji ili s televizije. Ovdje se radi o parku s postavom dinosaura , nekoliko vrtuljaka, farmom mini koza, zečeva i ponija. S obzirom na to da putujemo s djetetom od godine i deset mjeseci smatrali smo da nam je dovoljna poludnevna ulaznica što se i ispostavilo i točnim. Uspjeli smo sve obići, pogledati predstavu i ono najvažnije jahati ponija. Naša malena obožava konje tako da joj je ovo bio doživljaj dana, više su konji bili u fokusu od svih vrtuljaka ili dinosaura. Red za jahanje je podugačak, ali postoji ticketomat gdje uzmete broj te dok čekate malo prošećete ili se podružite s umiljatim kozama koje turistima nestašno bježe.

 

U Dinoparku omogućen je pristup dječjim kolicima, šetate većinom po drvenim rampama i stazama koje su Vas vode kroz šumicu uz povremena stajanja uz dinosaure koji su interaktivni ili uz neki od vrtuljaka. Postoji samo jedan dio gdje ne bi preporučila prelazak s kolicima, a to je viseći most. Most je vrlo instagramičan ali nikao nije namijenjen za prelazak s kolicima, stoga preko mosta samo u nosiljci ili pod ruku i po malo. U samom parku nalazi se nekoliko lokacija za nešto pojest ili popit kavu i sok, te se odmoriti. Parking ispred samog parka je besplatan i nađe se uvijek mjesto, a i moja preporuka Vam je da uzmete gotovinu je unutra parka za kupnju suvenira ili konzumaciju hrane i pića ne primaju kartice.

 

FOTO: Romina Jurišić

 

Umorni i sretni vratili smo se u Rijeku, dok neki sanjaju konjiće mama i tata smišljaju nove vikend avanture.

 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.