Hrvatski dan nepušenja 17. veljače

Nacionalni dan nepušenja ove godine obilježavamo u srijedu 17. veljače, na prvi dan Korizme, budući da je Hrvatska većinski katolička država. Također, razlog za odabir ovog datuma je što je to specifično razdoblje u godini kada velik broj ljudi promišlja o odricanju nečega u čemu uživa, pa se mnogi odluče odreći upravo duhanskog dima. Uz nacionalni dan, svake godine se obilježava i Svjetski dan nepušenja (31. svibnja).

Obilježavanje hrvatskog dana nepušenja ima nekoliko ciljeva. Prije svega, želja je senzibilizirati javnost o važnosti nepušenja i educirati je o štetnim posljedicama koje ova aktivnost izaziva. Ovaj dan je svakako i prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svom zdravlju, zdravlju svojih ukućana te da preuzmu odgovornost za sebe i svoje najbliže. Cilj je i potaknuti pušače na prestanak pušenja, na način da ne zapale cigaretu ta 24 sata te tako uvide kako to zaista mogu, u nadi da će se tada odlučiti i na daljnju apstinenciju.

Ovisnost o pušenju je važno ne podcjenjivati jer izaziva tešku ovisnost. Sindrom ovisnosti definiramo kao skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena u kojih uporaba neke psihoaktivne tvari ili skupine tvari, za osobu dobiva veću važnost, nego drugi obrasci ponašanja koji su prije imali veću vrijednost. Dijelimo ga na fizičku ovisnost koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom), kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene te psihičku ovisnost koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanog njenim neuzimanjem.

Uz klasične duhanske proizvode (cigarete, duhan za samostalno motanje, duhan za lule, duhan za vodene lule, cigare, cigarilosi, duhan za žvakanje, šmrkanje ili oralnu upotrebu) posljednjih godina su na tržištu dostupni brojni novi duhanski proizvodi, poput električnih cigareta, grijača cigareta i brojnih drugih. Važno je znati kako su svi duhanski proizvodi štetni za zdravlje te Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) ističe svoj čvrst stav kako je nužno spriječiti uporabu svih, posebice novih duhanskih proizvoda kako bi zaštitili ljude od izlaganja emisijama koje nastaju prilikom zagrijavanja novih duhanskih proizvoda.

U našoj Službi za prevenciju ovisnosti provodimo program Škole nepušenja, kako bismo promovirali zdrav životni stil te se borili protiv ovisnosti. Ovaj program je temeljen na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti.

Andreja Nočajević, mag. psych., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

 

 

TEKST: u potpunosti preuzet sa NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

FOTO: Unspalsh

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.