Heather Chavez – Čuvaj se dobrih djela

Čuvaj se dobih djela debitantski je album ove američke književnice. Neka vas ta informacije ne obeshrabri da posegnete za čitanjem jer napetosti, neizvjesnosti, tajnovitosti i intriga ne manjka. Čitam puno trilera i krimića te za početak mogu reći kako ovo nije triler u kojem se dogodi ubojstvo pa se onda do kraja romana traga za krivcem. U ovom romanu jedna se žena bori za svoju obitelj, život svoga supruga i djece te putem otkriva istinu o svom životu i da je sve ono što je mislila da zna o sebi i svom životu samo farsa.

Jedne večeri Cassie Larkin ponovno se vraćala kasno s posla i ponovno razmišljala o tome kako se u posljednje vrijeme njen odnos sa suprugom promijenio. Nestalo je onog žara i svaki razgovor započinjao bi s „Volim te, ali…“ . Nedaleko svoje kuće, iz automobila je ugledala muškarca i ženu u svađi. Rasprava je prerasla u fizički obračun te je Cassie zaustavila automobil, nazvala policiju a potom se ipak odlučila i osobno umiješati.

 Muškarac joj je rekao: „Pusti je da umre, a ja ću tebe pustiti da živiš.“ Cassie njegove riječi nije shvatila ozbiljno, a kobne posljedice spriječili su zvukovi policijskih sirena. Nasilni muškarac uspio je pobjeći prije nego li su policijski službenici stigli.

Idućeg dana Cassien mu nestaje. Tijekom obilaska ulice s kćerkicom povodom Noći vještica jednostavno je odšetao i otad mu se gubi svaki trag. Potraga za suprugom otkrije neke detalje iz njegova života koje Cassie dovode u kušnju i bude u njoj sumnju u suprugovu moralnost i vjernost. Naime, on je prije mjesec dana suspendiran iz škole u kojoj radi zbog glasina da je pokušao zavesti maloljetnu učenicu. Tada se pojavi i žena koja tvrdi da je njegova ljubavnica, a nadzorne kamere kafića potvrđuju njihov susret u vrijeme kada je Cassie mislila da joj je suprug na poslu.

Sljedećeg dana Cassien sin doživi nezgodu tijekom sportske utakmice i završi u bolnici. Ako je do sada mislila da je suprug otišao kako bi bio neko vrijeme nasamo i posložio si stvari u glavi, sada je ipak postala sumnjičava oko cijele priče. Jesu li ovi događaji povezani s njenim sukobom s napadačem one noći ili je sve slučajnost? Tko to šalje poruke s mobitela njena supruga i kome bi se mogla obratiti za pomoć?

U ovom napetom trileru punom prevrata prošlost se, kako to obično biva u romanima ovog žanra, isprepliće sa sadašnjošću, a autorica nas nekoliko puta navodi na krive tragove kako bi pojačala dojam neizvjesnosti.

Iako su neke scene i događaji možda premalo razrađeni (uzmimo u obzir da je ovo ipak prvijenac), autorica je uspjela stvoriti napetost zbog koje ćete knjigu teško ispuštati iz ruku, a na kraju vas očekuje iznenađenje. Svidjela mi se činjenica što nema klasične krimi fabule ubojstvo – istraga – kulminacija – spektakularno rješavanje slučaja. Ne znamo ni je li se dogodilo ubojstvo. U ovom romanu svi su scenariji mogući sve do samoga kraja.

P.S. Roman je izdan u KDS biblioteci Znanja, što znači da je na kioscim Tiska dostupan po cijeni od 40 kuna. 🙂

Izdavač: Znanje

S engleskog prevela Morana Mazor

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.