Deborah Ellis – Djevojčica iz Afganistana

Originalnog naziva The Breadwinner roman Deborah Ellis prvi je puta objavljen 2000. godine. Riječ je o prvoj knjizi u trilogiji o afganitanskim djevojčicama. Ostale dvije nose naslove Parvanino putovanje i Grad od blata. Ellis nas kroz svoj roman vodi u Kabul, glavni grad Afganistan, kojeg su zauzeli talibani, a tijekom građanskog rata u bombardiranjima je uništen veći dio tog nekad predivnog grada. Djevojkama i ženama dopušteno je napuštati domove samo u iznimnim slučajevima i to uz potvrdu supruga/oca. Čak i u zatvorenim prostorima prozori sobe u kojima borave žene moraju biti obojeni u crno. Djevojčice ne smiju pohađati škole, a knjige se spaljuju.

„Kabul je nekad bio predivan. Nooria se sjećala čitavih pločnika, semafora na kojima su se smjenjivale boje, večernjih odlazaka u restorane i kina, šetnje po finim trgovinama odjećom i knjigama.

Veći dio Parvaninog života grad je bio u ruševinama i bilo joj ga je teško zamisliti drukčijeg. Boljele su je priče o starom Kabulu prije bombardiranja.“

 U takvim okolnostima živi desetogodišnja djevojčica Parvana sa svojim roditeljima, dvije sestre i bratom. Njeni roditelji su visokoobrazovani, ali otkad su talibani zauzeli grad njenoj majci zabranjeno je raditi, a škola u kojoj je radio njen otac je srušena. Iz svog raskošnog doma s poslugom bili su prisiljeni otići nakon što je uništen u bombardiranju te sada žive u trošnom stanu, nedovoljnom za šesteročlanu obitelj, u napola razrušenoj stambenoj zgradi.

Parvanin otac svakoga dana odlazi na tržnicu i zarađuje čitajući i pišući pisma jer je velika većina stanovnika Kabula nepismena. Jednoga dana on biva uhićen, a ostatak obitelji ostavljen je bez ikakvih prihoda. U obitelji su sve žene, izuzev Alija koji je još beba, te one ne smiju izlaziti na ulicu, a kamoli raditi.

 „Ova vremena su neobična. Ona zahtijevaju neobične stvari od običnih ljudi, samo da bismo preživjeli.“

Parvana je prisiljena glumiti da je dječak kako bi mogla, poput oca, odlaziti na tržnicu i zarađivati da bi prehranila obitelj. Otud i originalni naziv romana – The Breadwinner (Hraniteljica, ona koja donosi kruh). Tijekom rada na tržnici Parvana sretne školsku prijateljicu koja se također pretvara da je dječak i njih dvije skupa rade, zarađuju, ali i sanjaju o boljem životu, nadaju se optimističnijoj budućnosti i vremenu kada će moći bez straha biti ono što jesu.

„Ovo moramo zapamtiti,“ reče Parvana. „Kad postane bolje i kad odrastemo, moramo se sjećati da je postojao dan u našem djetinjstvu kad smo stajale na groblju i iskapale kosti koje smo prodavale kako bismo mogle prehraniti svoje obitelji.“

„Hoće li nam itko vjerovati?“

„Neće. Ali mi ćemo znati da se tako dogodilo.“

„Kad budemo bogate starice, pit ćemo čaj i razgovarati o ovom danu.“

Djevojčica iz Afganistana predivna je, ali tragična i potresna priča o preživljavanju, borbi, obitelji, prijateljstvu i svijetu u kojemu su žene manje vrijedne i sposobne od muškaraca i oduzeta su im sva građanska i ljudska prava. Parvana cijelo to vrijeme ne gubi nadu, ne gubi snagu, borbenost i vjeru u bolje sutra.

Izdavač: Znanje

S engleskog prevela Lidija Vinković

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.