Damir Hoyka: Eksperiment – pustolovine Tizi Enili

Damir Hoyka svima je možda poznatiji kao jedan od najboljih hrvatskih fotografa i autor seminara za naprednu fotografiju “Fotosofia”. Za one koji možda ne znaju, Hoyki pisanje nije strano s obzirom da je 2009. godine objavio prvi SF roman „Xavia“ za koji je dobio nagradu SFERA za najbolji hrvatski znanstveno fantastični roman.

U ponedjeljak je u organizaciji Gradske knjižnice Crikvenica u crikveničkom parku Petak predstavljen Hoykin drugi SF roman, ovaj puta namijenjen za djeci i mladima, „Eksperiment“.

Damir Hoyka vodi nas u budućnost u kojoj se znanost i tehnologija nesebično koriste u službi čovječanstva i njegovog napretka. To se odnosni ne samo na očuvanje okoliša i brigu za prirodu već i na poboljšanje obrazovanja novih generacija. Cilj tog obrazovanja nije isključivo učenje gradiva, nego učiti kako učiti, kako razmišljati i snalaziti se. U uvodnoj rečenici namjerno nisam koristila sintagmu „daleka budućnost“ jer uz strelovit napredak znanosti i informatičke tehnologije  ta budućnost možda i nije tako daleka te pitanje nije hoće li se, već kada će se ostvariti ono o čemu Hoyka piše.

“Eksperiment” kao ideja nastao je već tijekom autorovog školovanja, a prekid primarnog posla kao fotografa u vrijeme korone, omogućio mu je da svoju drugu strast materijalizira, točnije da konačno sjedne i u miru svoje misli prenese na papir.

 

 

„Eksperiment“ je prvi u nizu romana o pustolovinama djevojčice Tizi Enili koja živi u izmišljenom gradu Gea na istoimenom otoku. Na Gei su kombinezoni koji mogu mijenjati izgled i održavati određenu temperaturu tijela, pametni telefoni koji se mogu razvući na veličinu tableta i strojevi koji vas mogu odvesti u prošlost tek djelić znanstveno-tehnološkog napretka.

Tizin otac Deon istraživač je instituta Nova era čija je misija „omogućiti čovječanstvu napredak i kvalitetniji život“. Tizi je razigrana, znatiželjna, snalažljiva, ali i ponekad sklona nepodopštinama. Iz tog je razloga Deon konstruirao Tina – robota „u liku dječaka srebrne kose“. Tinov je zadatak brinuti se za Tizi i podučavati je. Tin posjeduje sve znanje svijeta, ali ono što mora naučiti je kako biti čovjek. Stoga je kompliment da se ponaša „ljudskije“ najveća pohvala koju mu netko može uputiti.

Zanemarimo li činjenicu da tehnologija u stvarnosti još nije dostigla razinu kao u svijetu u kojem živi Tili, ovaj roman i dalje nudi pregršt zanimljivih činjenica vezanih uz obrazovanje mladih koje ne smijemo zanemariti. Promatranje inteligencije jednoznačno, samo kao kvocijenta koji dobijemo rješavanjem IQ testa odavno je stvar prošlosti u području razvojne i edukacijske psihologije. Prema Gardnerovom modelu višestrukih inteligencija dječji talenti i potencijali raznoliki su i kao takve ih moramo prepoznati, uvažavati, poticati i usmjeravati.

Na otoku Gea rade upravo to, jedan od njihovih postulata je da djecu „…nećemo ograničavati, nego usmjeravati…“ (npr. zadatak s robotom – konstruirati robota maksimalne visine 50 cm koji će u što kraćem roku proći od ulaza do izlaza iz poligona; nema zadane staze ili putanje ).

Mislim da je još važno za napomenuti da sam svakako za razvoj tehnologije, ali kao i u svemu, i u njenom korištenju treba održati balans – tehnologija da, ali uz očuvanje ljudskosti i socijalizacije. Primjerice – Tizi ima na raspolaganju tehnologiju koju mi možemo (za sada) samo zamisliti, ali ipak nije rob te tehnologije. Ne provodi  sve svoje vrijeme pred računalnom i s Tinom, svojim osobnim robotom, već trenira gimnastiku i vrijeme provodi u igri s prijateljima. Nadalje, škola koju pohađa stavlja naglasak upravo na druženje s ostalim učenicima, točnije na međusobnoj suradnji starijih i mlađih generacija u školi kako bi učili jedni od drugih.

 

 

 

Eksperiment je po žanru znanstveno-fantastični roman, ali kao je što i sam autor rekao na predstavljanju knjige, sva znanstvena i tehnološka čuda o kojima piše nisu nemoguća i neostvariva već nešto što bi se u budućnosti zaista moglo izmisliti.

Hoykin roman “Eksperiment” bit će zanimljiv ne samo djeci, već vjerojatno i svima koji rade s djecom, posebno učiteljima i nastavnicima. Tilina prva pustolovina završava cliffhangerom, a tijekom promocije autor je natuknuo kamo bi nas priča mogla  odvesti i koja je ideja u pozadini takvog završetka te vjerujem da će nastavak biti vrlo tražen u hrvatskim knjižarama.

Damir Hoyka najavio je da s pisanjem nastavka kreće već nakon promotivne turneje, a svi zainteresirani za kupovinu „Eksperimenta“ roman mogu naručiti direktno od autora javljanjem na mail hoyka@hoyka.com.

 

(autorica naslovne fotografije: Elma Dujić)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.