Čaj kao eliksir zdravlja

Čaj nije samo osvježavajuće piće – on može ponuditi mnoštvo zdravstvenih blagodati.

Jedan od ohrabrujućih ishoda golemog broja istraživačkih studija o čaju je dosljedno prikupljanje dokaza o njegovim pozitivnim utjecajima na ključna područja kvalitete života žena i zaštita od opasnih bolesti.

Potaknut izvješćima o svojim zdravstvenim blagodatima, čaj postaje sve popularniji izbor napitaka.

Promjenu možete vidjeti pogotovo u našim supermarketima. Odjeljak čaja nekad je bio mali, sa samo nekoliko vrsta, uglavnom redovnih ili aromatiziranih crnih čajeva, skupljenih zajedno. Kutije za čaj sjedile su krotko, često ignorirane, u usporedbi s nadmoćnom prisutnošću mnogih kava u blizini. Ovih dana postoje police i police s čajevima – crnim,  bijelim, zelenim….. Trgovine čajeva niču posvuda, a čak su i lanci kave proširili svoj izbor čajeva. 

Rijeka je jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti svojom Kućom zelenog čaja. U samoj trgovini nalazi se oko 120 vrsta čajeva sa svih strana svijeta: zelenih, crnih, bijelih, oolong čajeva, rooibosa, ayurvedskih te biljnih i voćnih infuzija.

U razgovoru sa vlasnicima trgovine, saznali smo mnoštvo zanimljivih činjenicama o samim čajevima. Ne znam da li ste vi znali, ali sav čaj potječe od jedne biljke, zimzelenog stabla toplog vremena zvanog Camellia sinensis. Razlika u crnoj, zelenoj i bijeloj boji je jednostavno u načinu obrade. Što se više obrađuje, lišće postaje tamnije: crni čaj je najviše obrađen, a bijeli i zeleni manje.

Prilikom posjete imali smo priliku probati dvije vrste čaja čijim mirisom, i aromom smo ostali oduševljeni.

NATURE

Čisti Rooibos čaj. Bogat je željezom, kalcijem, magnezijem, te elektrolitima, zbog čega pogoduje sportašima. Ono što je nama majkama bitno je to da Nature Rooibos također preporučuje majkama koje doje svoju djecu, jer smanjuje kolike kroz mlijeko koje bebe dobivaju.

BLOOD ORANGE

Osvježavajući voćni čaj, obogaćen cvjetovima hibiskusa i suncokreta, komadićima jabuke i šipka, narančinom i limunovom korom. Zanimljivost ovog čaja je u tome da može poslužiti kao zamjena za popularne dječje sokove. Djeca ga obožavaju, a u sebi sadrži mnoštvo vitamina.

U samom čaju postoji ono nešto što dočarava misli o iscjeljivanju, umirujućim vibracijama. Puštamo vas s tom misli i pozivamo da navratite u Kuću zelenog čaja koja se smjestila na adresi Ulica Ignacija Henckea 2A, a radi se o ulici u kojoj se nalazi pravoslavna crkva. Radno vrijeme radnim danima je od 9 do 20 sati.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.