Amy Suiter Clarke – Djevojčica, 11

Na naslovnoj stranici knjige, odmah iznad samog naslova stoji kratka recenzija u kojoj se navodi kako je ovo „idealno štivo za obožavatelje Karin Slaughter“. To je bilo ono što me najviše privuklo čitanju ove knjige i postavilo ljestvicu očekivanja prilično visoko. S jedne strane zanimalo me je li krimić uistinu tako dobar, a s druge sam strane bila potpuno skeptična jer recenzije na knjigama vrlo često pretjeruju. Čim se recenzija za Djevojčicu, 11 našla na portalu, možete pretpostaviti da je zaslužila preporuku i ne samo opravdala već i nadmašila moja očekivanja.

Elle Castillo bivša je djelatnica Centra za socijalnu skrb koja je prije nekoliko godina odlučila dati otkaz i pokrenuti vlastiti podcast. U svom se podcastu „Dostižna pravda“ bavi neriješenim slučajevima na koje su i policija i javnost zaboravili. Elle uz pomoć producentice i informatičarke (ili bolje rečeno hakerice) Tine istražuje tragove koji su drugima promakli, potiče sudionike događaja na razgovor i kopa po prošlosti dok ne dođe do istine.

Slučajevi koje Elle odabire za podcast nisu nasumični već povezani izborom žrtve. Elle je posebno osjetljiva na djecu žrtve nasilja i odlučna je u namjeri da njihove ubojice dostigne ruka pravde. Nakon nekoliko uspješnih sezona tijekom kojih je njen podcast postao prilično slušan među publikom,Elle se hvata  najtežeg i najzahtjevnijeg slučaja do sad – Ubojice koji Odbrojava.

Riječ je o ubojici koji za žrtve bira žene u određenoj dobi. Krenuo je s dvadesetogodišnjakinjom, zatim devetnaestogodišnjakinjom, osamnaestogodišnjakinjom, i tako dalje sve dok nije došao do jedanaestogodišnjakinje koja je prekinula njegovo odbrojavanje jer mu je uspjela pobjeći. Svoje žrtve drži zatočene šest dana, a sedmi dan ostavlja njihovo truplo na javnom mjestu.

Dvadeset i jednu godinu nakon posljednjeg ubojstva Elle otvara slučaj UKO-a. Vrlo brzo nakon pokretanja nove sezone dobiva prvi važan trag – javlja je jedan čitatelj koji tvrdi da zna identitet tog zloglasnog ubojice. Stvari se zakompliciraju strelovitom brzinom i postaju osobne za Elle, a njen podcast dobiva ključnu ulogu u rasvjetljavanju slučaja.

U romanu pratimo nekoliko narativa uključujući Elleino pripovijedanje u sadašnjosti (2020. godina) te kronološkim redom epizode podcast krenuvši od 2019. godine. Radnja je napeta, dinamična i pripovjedački odlično zamišljena i izvedena. Sviđa mi se što dio narativa u kojem „slušamo“ Ellin podcast nije prepričan već je poput scenarija napisan u ulogama te pojačava dojam teatralnosti.

Vraćanjem u prošlost saznajemo ne samo tko je UKO, je li mrtav ili živ, je li se vratio ili je riječ o oponašatelju, već i što je UKO-a natjeralo da postane serijski ubojica. Točnije, saznajemo pozadinsku priču, struju svijesti brutalnog ubojice.

Djevojčica, 11 ima sve elemente koje volim kod dobrog kriminalističkog romana. Tijekom čitanja više puta mi je na pamet pala serija Zaboravljani slučaj čija je radnja vrlo slična radnji ovog romana. Neću je uspoređivati s Karin Slaughter jer smatram kako autorica zaslužuje vlastito priznanje svog pripovjedačkog talenta i dobre ideje za krimić.

Izdavač: Znanje

s engleskog prevela Selma Muftić Pustički

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.