„Većina pjesama koje sam ja pročitala govore o ljubavi, seksu ili zvijezdama. Vi pjesnici opsjednuti ste zvijezdama. Zvijezdama padalicama. Zvijezdama repaticama. Ugaslim zvijezdama.“

„Zvijezde su važne“, potvrđujem, smijući se.

„U redu, ali zašto nema više pjesama o Suncu? I Sunce je zvijezda, i to ona najvažnija. Zaslužilo je barem jednu ili dvije pjesme.“

Na svijetu postoje  tri vrste ljudi – oni koji vjeruju u sudbinu i da nam je sve u životu unaprijed predodređeno, oni koji vjeruju da su naši postupci ono što nam određuje tijek života te oni treći koji plešu na granici između ta dva oprečna mišljenja. Ovo nije tipičan i uobičajen ljubavni roman. Ovo je roman u kojem je cijeli jedan život proživljen u jednom danu. Ovo je roman o tinejdžerskoj ljubavi, ali isto tako roman o životu, svemiru, sudbini i slučajnosti.

Natasha je kćer ilegalnih useljenika s Jamajke. Njeni su se roditelji doselili u SAD-a kada je Natasha imala osam godina. Njen je otac prije nekoliko mjeseci uhvaćen u vožnji u pijanom stanju i danas (na dan na koji se radnja romana odvija) je njihov zadnji dan prije deportacije i povratka na Jamajku. Natasha ima velike planove za budućnost i karijeru te do zadnjeg časa pokušava riješiti situaciju i spriječiti njihovu deportaciju. Zbog toga danas odlučuje ne ići u  školu već potražiti pomoć odvjetnika specijaliziranog za slučajeve kao što je njihov.

Natasha je realist, vjeruje u znanstvene činjenice, podatke potrijepljene dokazima i astronomiju kao znanost.

Daniel je porijeklom iz Južne Koreje, ali njegovi roditelji doselili su se u SAD prije njegovog rođenja. Rastrgan je između dva svijeta jer s jedne strane njegovi roditelji žele da se ponaša kao Korejac i izlazi samo s djevojkama korejskog podrijetla, a  s druge strane, način života u SAD-u jedini je način kojeg Danijel poznaje. Zbog toga često dolazi u sukob s roditeljima jer ne ispunjava njihova očekivanja i želje. Oni žele da Danijel upiše Yale i postane liječnik te zato on danas ima razgovor s bivšim studentom toga sveučilišta koji mu može napisati preporuku.

Daniel je po prirodi umjetnička duša i zanesenjak. Pjesnik koji želi živjeti od svog pjesništva makar i boemskih životom. Vjeruje u sudbinu, slučajnosti i zvijezde u romantičarskom smislu.

Natasha i Danijel su dva potpuno suprotna svijeta. Ima li istine u onoj staroj da se suprotnosti privlače?

„Od svih ishoda današnjeg dana, ovaj nikako nisam mogao predvidjeti, ali u ovom sam trenutku siguran da nas je sve što nam se danas dogodilo vodilo jedno prema drugome i do ovog trenutka. Pa i do ostatka naših života.“

Njih se dvoje slučajno sretnu, a taj susret potpuno je promijenio tijek njihova dana i rezultirao veoma zanimljivom raspravom. Svaki dan ima milijun mogućih ishoda, a koji će nas na kraju dopasti ovisi o onome što činimo. Čak i nevažne stvari mogu uzrokovati važne promjene u ishodu.

Natasha ne vjeruje u ljubav i zadnje na što misli je na zaljubljivanje. Čemu trud kada će sutra ionako biti u drugoj zemlji. Danijel je čvrsto odlučan u namjeri da je navede da se zaljubi u njega tvrdeći da postoji znanstveni način za to.

„Ne vjerujem u ljubav.“

„Ljubav nije religija“, kaže mi. „Postoji bez obzira vjeruješ li u nju ili ne“

U jednom danu Danijel i Natasha se upoznaju, zaljube, upoznaju međusobno roditelje, dožive osjećaje koje neki ne osjete u cijelom životu…

Tijekom cijelog čitanja romana pratio me gorko-slatki osjećaj. Istovremena razdraganost  i napetost kako će njihova priča završiti. Svako poglavlje ispričano je iz perspektive drugog lika kako bi čitatelji znali što je svatko od njih mislio u tom trenutku. Upliće se tu i prst sudbine i pozadinske priče, priče iz prošlosti koje su uzrokovale događaje u sadašnjosti te sporedni likovi koji, kao i u životu, naizgled ne igraju veliku ulogu, ali i male uloge mogu biti itekako značajne.

Predivna knjiga po kojoj je 2019. godine snimljen i film. Puno je više od ljubavnog romana. Mislite li da je jedan dan dovoljan da odredi ostatak vaših života? Možda se predomislite nakon čitanja. Ovo je jedan od romana koji nakon zadnje stranice zatvoriš i nekoliko trenutaka razmišljaš, nijemo i nepomično.

Izdavač: Znanje

s engleskog prevela Zrinka Pavlić

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.