20 najčešćih babywearing zabluda

Ovaj mjesec nam naša Edita donosi mitove, zablude, a i istine oko babywearinga.

 

Fotografije: udruga ”nosiljkoRijeka”

 

1. SVE SU NOSILJKE ISTE, PLAĆA SE SAMO BREND

– zapravo sve nosiljke nisu iste, jer na tržištu postoji cijeli niz različitih dizajna i modela koji nužno ne pristaju jednako svim roditeljima i bebama, niti svim uzrastima. Stoga je uvijek optimalno isprobati nosiljku (klokanicu, maramu, sling) prije konačne kupnje. Kod marama i slingova treba imati na umu da se oni, osim što se razlikuju u veličini, razlikuju i u sastavu materijala koji nije svima jednako privlačan ili praktičan. Ujedno treba imati na umu da bolji i kvalitetniji materijali u pravilu koštaju više. Svjetski poznati brendovi uglavnom proizvode nosiljke koje su kvalitetnih materijala i dizajna, a ako uzmemo u obzir da nam dobra nosiljka koristi od najranije bebine dobi do toddlerstva i dulje, ulaganje od 700 do 1300 kuna (prosjek cijena) nije dugoročno gledano ni tako veliki izdatak.

 

2. NOSILJKE SU PRESKUPE

– na tržištu ima svih tipova nosiljki, za svačiji džep, pa tako ima i tipova nosiljki koji nerijetko koštaju i više od kolica. Ipak, nije neophodno da nosiljka bude uvijek nova (bitno je da bude sigurna i očuvana), tim više jer danas postoji cijeli niz babywearing društvenih zajednica, grupa, stranica i oglasa gdje se mogu kupiti vrlo očuvane i visoko kvalitetne rabljene nosiljke po odličnim i vrlo pristupačnim cijenama.

 

3. AKO BEBU NOSIMO, RAZMAZITI ĆEMU JU I NAVIKNUTI ”NA RUKE”

– u svom evolucijskom i tehnološkom razvoju, nerijetko zaboravljamo da smo mi vrsta predodređena za nošenje i da sve što našim ”mladuncima” treba jest pokrivanje onih najosnovnijih ljudskih potreba, među kojima je kod naših beba izuzetno bitna i potreba za majčinom blizinom, kontaktom, povezivanjem, prepoznavanjem njenih potreba i interakcijom. Ukratko, ne možemo razmaziti bebu tako što udovoljavamo njenim temeljnim i iskonskim potrebama i nagonima, niti su male bebe ”lukavi manipulatori” (kako to nažalost ponekad čujemo) koji između ostalog bebonošenje koriste kako bi manipulirali roditeljima.

 

4. BEBONOŠONJE USPORAVA PROHODAVANJE I MOŽE BITI ŠTETNO ZA RAZVOJ KRALJEŽNICE I KUKOVA

– bebonošenje u bilo kojem ergonomskom položaju i bilo kojoj nosiljci (koja podržava takav položaj) nema nikakve veze s neprohodavanjem, dapače, bebonošenjem dijete može samo dodatno beneficirati u svojim počecima prohodavanja jer bebonošenje samo po sebi povoljno utječe na motoriku, razvoj kukova i kralježnice beba. Ovdje ćemo se nadovezati na još jedan mit koji se možda nenamjerno krivo prenosi među roditeljima koji nose, a to je da se nošenje bebe na leđima ne preporučuje sve dok beba samostalno ne prohoda. Nošenje na leđima je sasvim u redu od onog trena kad se roditelj osjeti spremnim za njega, a preporuka kod klokanica je da to bude onda kada je beba uspostavila snažnu samostalnu kontrolu vrata i glave, te se samostalno posjeda. Naime, beba nam na leđima nije pregledna niti jednako dostupna kao sprijeda, pa kad ju stavljamo na leđa želimo zaista biti sigurni da ima kontrolu vrata, a time i prohodne dišne puteve u svakom trenutku. U tkanoj marami možemo nositi na leđima od najranije dobi, jer tkana marama pruža pravu ”snug” potporu cijelog tijela malih beba, te pruža više i preglednije pozicioniranje bebe na leđima nego što to klokanica dozvoljava. Ipak, na tako se nešto u najranijoj dobi nemojte samostalno odlučivati (pogotovo ako ste neiskusni u bebonošenju), niti to pokušavati bez prethodne pomoći i savjeta stručne savjetnice za bebonošenje.

 

5. BEBONOŠENJE JE ZAMJENA ZA ”TUMMY TIME”

– nije, ali mu je odlična dopuna! Najbolje bi bilo vježbati ”tummy time” po preporuci pedijatra, a uz to se i nositi, jer je tako nešto dobitna kombinacija za svaku bebu. Valja napomenuti da nekim bebama bebonošenje uistinu jest jedini vid vježbanja ”tummy timea”, no tu se mahom radi o djeci koju ne možemo (ili ne smijemo) polijegati na trbuh iz različitih zdravstvenih razloga.

 

FOTO: Girasol

 

6. NE SMIJE SE NOSITI DIJETE S POSEBNIM POTREBAMA ILI POREMEĆAJIMA

– i djecu s posebnim potrebama i poremećajima je moguće nositi (naravno, ne svu jer to ovisi isključivo o individualnoj dijagnozi), no u tom bi se slučaju trebalo prethodno konzultirati sa pedijatrom i liječnikom specijalistom. Tek i isključivo nakon njihova odobrenja i njihovih smjernica, bilo bi potrebno potražiti stručni savjet certificirane savjetnice za bebonošenje koja će najbolje znati odabrati optimalnu nosiljku za vaše dijete i vas, te pokazati vam kako se pravilno u njoj namjestiti.

 

7.BEBONOŠENJE NIJE PREPORUČLJIVO KOD DISPLAZIJE KUKOVA

– još je jedna zabluda u nizu, naime, bebonošenje u dobro podešenoj i adekvatnoj nosiljci koja podržava ergonomski položaj bebe može samo pomoći pri daljnjem okoštavanju i razvoju čašice zgloba kuka. Svakako bi ipak bilo poželjno prethodno to napomenuti liječniku specijalisti koji je dao dijagnozu i konzultirati se sa savjetnicom oko najboljeg odabira tipa nosiljke.

 

8. BABYWEARING NIJE ZA MAME S DIJASTAZOM

– i mame s dijastazom smiju nositi, sve dok god to one žele i dok god je to njima ugodno (kao i svima ostalima), u dobro namještenoj nosiljci koja podržava ergonomski položaj. I u ovom slučaju je preporuka prethodno se konzultirati sa liječničkim specijalistom i isprobati više tipova nosiljki, a potom odabrati onu najidealniju. Valja napomenuti da bebonošenje pomaže majkama da na pravilan način ojačaju svoje tijelo u postpartum razdoblju, jer bebonošenje dodatno jača pelvično dno, posturu i trbušnu muskulaturu. Treba istaknuti da znatan broj novopečenih majki ni ne poznaje pojam dijastaze, a još veći broj majki nije svjestan da ju uopće ima, te bi majke svakako trebalo dodatno osvijestiti po ovom pitanju. Poželjno bi bilo raditi vježbe za jačanje pelvičnog dna tijekom trudnoće, naravno uz adekvatne naputke i pomoć stručne osobe (ginekologa, fizijatra, dule).

 

9. RODITELJI KOJI IMAJU PROBLEMA S LEĐIMA NE SMIJU BEBONOSITI

– uz suglasnost liječničkog specijaliste, naravno da smiju, pritom opet pazeći da se radi o nosiljci koja će im biti ugodna i koja će podržavati pravilan položaj bebe ali i njih samih. Idealno bi bilo potražiti stručno savjetovanje pri odabiru konkretnog tipa i modela nosiljke, kao i edukaciju za pravilno i što jednostavnije namještanje.

 

10. OD BEBONOŠENJA ME BOLE LEĐA ILI MI JE MOŽDA BEBA PRETEŠKA

– ako imate nosiljku koja podržava ergonomski položaj bebe i ako ste se dobro i pravilno namjestili, leđa i ramena ne bi nikako trebala boljeti, jer kad smo pravilno podešeni težina koju nosimo se ujedno pravilno raspoređuje po našem trupu. Samim time ni najbucmastije bebe ne mogu biti preteške ako smo dobro uštimani u bilo kojem tipu nosiljke koji podržava ergonomski položaj.

 

FOTO:Unsplash

 

11. BEBONOSITI SE NE SMIJE PRIJE PRVOG ULTRAZVUKA KUKOVA

– ova je preporuka dvojaka; naime moramo biti svjesni da znatan postotak displazije kukova (čak 20% na europskoj razini) prolazi neopaženo u prvim mjesecima života. Sad kad to znamo, jasno je zašto neke savjetnice ne preporučuju nošenje u klokanicama do prvog ultrazvuka kukova. Ipak, danas na tržištu postoji više klokanica koje osiguravaju ergonomski položaj bebe od rođenja, iako nisu ni one idealne za svako novorođenče. Naime, neovisno o displaziji kukova, sitnija novorođenčad i prematurusi svakako nisu najbolji kandidati za nošenje u klokanicama od rođenja (zbog svoje niske težine, sitne fizionomije i drugih razloga). Stoga, kad god postoji sumnja na displaziju kukova prije obavljenog prvog ultrazvuka, a roditelj ipak želi bebonositi, optimalan je izbor u prvim mjesecima bebina života svakako elastična marama, (eventualno tkana marama ili ring sling). Kod prematurusa svakako preporučujemo prethodnu suglasnost pedijatra/liječnika specijaliste i konzultaciju sa savjetnicom. Među stranim fizijatrima koji se bave bebonošenjem, nerijetko ćemo naići na preporuke da se izbjegava bebonošenje i uopće prečesto i predugo nošenje ikakvog tereta u prvih nekoliko tjedana od poroda (vaginalnog ili carskog) jer su upravo u tom razdoblju pelvično dno i trbušni mišići najopušteniji i izuzetno rastegnuti. No, u slučaju da tada ipak nosimo, svakako bi bilo dobro minimalizirati vrijeme nošenja ili nositi u kraćim serijama u tim prvim tjednima nakon poroda.

 

12. BEBONOŠENJE JE ALTERNATIVNO POMODARSTVO

– naravno da nije, niti bebonošenje isključuje korištenje kolica, niti su roditelji koji nose zaluđeni pomodari i alternativci. Bebonošenje postoji u našem društvu od pamtivijeka ali je, uslijed tehnološkog razvoja i modernizacije društva, ono u posljednjih 150 godina znatno palo u drugi plan. U posljednjim desetljećima ovoga stoljeća, stručnjaci i roditelji nanovo otkrivaju bebonošenje i njegove prednosti, te sve više uviđaju izuzetnu ulogu bebonošenja za razvoj djeteta i veze roditelja/skrbnika s djetetom. Stoga, danas imamo na desetke studija koje nam potvrđuju čitavi niz dobrobiti bebonošenja. Za više informacija o povijesti bebonošenja na našem kontinentu, pročitajte članak Povijest bebonošenja u Europi

 

13. NISAM NOSILA OD ROĐENJA, A SADA JE PREKASNO DA POČNEM

– nikad nije kasno započeti s bebonošenjem, zabluda je misliti da se beba neće priviknuti na nosiljku ako ju nismo nosili od rođenja. Kada se tek rode, bebe su malena, nevina i nemoćna stvorenja koja ovise isključivo o brizi majke (roditelja, skrbnika) i stoga im je naša blizina prijeko potrebna, poput mlijeka i sna. No, nemojte misliti da ta potreba za našom blizinom jenjava nakon prvih mjeseci života. Apsolutno ništa ne može umiriti bebu ili toddlera, pa ni veće dijete, kao majčina blizina i otkucaji njezina srca. Čak i u odrasloj dobi, majčin zagrljaj ostaje sinonimom za sigurnost, utjehu i nježnost.

 

14. DJECA KOJA SU PROHODALA NE TREBAJU SE VIŠE NOSITI

– našu djecu možemo nositi dokle god to želimo i dokle god to ona žele. Ne postoji konkretna gornja granica ni pravilo koji bi trebali odrediti dob u kojoj dijete prestajemo nositi. Štoviše, na tržištu postoje klokanice namijenjene bebama, toddlerima, čak i predškolarcima. Tkane marame i slingovi također pokrivaju veliki spektar uzrasta. Razumljivo je da nakon određene dobi nošenje više neće biti toliko često, no nerijetko roditelji nastavljaju sa nošenjem većih toddlera ili manje djece iz vrlo praktičnih svakodnevnih razloga.

 

15. NEĆU BEBONOSITI JER MI TO DJELUJE JAKO KOMPLICIRANO

– ovo je rečenica koju često čujemo (osobito kod marama i slingova), a opet smo i sami svjesni da sve u životu na prvu djeluje daleko teže i kompliciranije negoli je zaista tako. Bebonošenje zahtijeva određenu razinu vještine (marame i slingovi malo veću), ali to nije ništa što se ne može usvojiti i svladati u nekoliko pokušaja. Ako ste nesigurni, zamolite partner(icu)a da vam pomogne pri namještanju bebe, vježbajte pred ogledalom, vježbajte s lutkom, pohađajte zajednička babywearing druženja ili potražite savjetovanje uživo.

FOTO:Unsplash

 

16. NEĆU BEBONOSITI JER MOJA BEBA TO NE VOLI

– nerijetko se desi da prva reakcija bebe u nosiljci i prvi susreti sa nosiljkom ne prođu baš najbolje. Treba razumjeti da je i bebi to sasvim novo i nepoznato iskustvo, još ju k tome nerijetko pri prvim isprobavanjima uznemiravamo nezgrapnim  početničkim namještanjem, uredno popraćenim sa puno našeg vlastitog stresa i nesigurnosti (što beba također osjeti). Ipak, sve to prođe već nakon prvih par pokušaja ili netom nakon namještanja, najčešće čim krenemo u konkretnu šetnju.

 

17. NOSILJKE NA KOPČANJE (KLOKANICE) NIJE POTREBNO PODEŠAVATI NITI ZA NJIH UZIMATI SAVJETOVANJE

– iako namještanje klokanice ne zahtijeva razinu vještine kao što to možda zahtijevaju marama ili sling, ono ipak zahtijeva određeno predznanje i spretnost. Ovo je osobito bitno u vidu sigurnosti bebe koja mora biti dovoljno (a opet ne previše) utegnuta i pravilno namještena kako bi se izbjegle eventualne neželjene nezgode i osigurala prohodnost dišnih puteva bebe. Čak i kad taj dio svladaju, nekim roditeljima klokanica i dalje ne biva dovoljno udobna i čak im ni raznorazni video klipovi i brošure pri tome ne pomažu. Kako god pokušavali namjestiti bebu i sebe, jednostavno im uvijek neki detalj ne štima. Stoga i roditelji s klokanicama uredno potraže pomoć i stručno savjetovanje kako bi svoju ”platnenu ljubimicu” pravilno podesili, te time bebi i sebi osigurali najsigurnije i najudobnije nošenje.

 

18. AKO SE NOSILJKA PRODAJE U TRGOVINAMA ZNAČI DA JE DOBRA I KVALITETNA

– kada govorimo o tome što je dobro i kvalitetno kod klokanica, tu prvenstveno mislimo na sigurnost bebe u nosiljci (kao i kod svih drugih tipova nosiljki), a potom i na širinu panela u vidu pružanja najpoželjnijeg ergonomskog položaja bebe u nosiljci. I mada gotovo sve klokanice na koje možemo naići danas na tržištu podliježu sigurnosnim mjerilima i standardima, sasvim sigurno sve ne podržavaju taj optimalan ergonomski položaj, pa tako čak i neke brendirane klokanice dolaze na tržište s tzv. ”uskim panelom” koji ne podupire ergonomski položaj bebe. Ako niste sigurni je li konkretan proizvod ujedno i ”hip healthy”, uvijek to možete provjeriti ovdje Hip-Dysplasia

 

19. BEBONOŠENJE POTJEČE IZ AFRIČKE KULTURE I NIJE DIO NAŠE TRADICIJE

– kako je ranije napomenuto, bebonošenje postoji od kad postoji ljudska vrsta, i to na svim kontinentima. Ideja da je bebonošenje poteklo sa afričkog kontinenta možda je potekla iz kulturoloških i razvojnih okolnosti na afričkom kontinentu, gdje bebonošenje zapravo nikad nije palo u drugi plan i gdje kolica (koja su zavladala Europom i Novim svijetom krajem 19. i početkom 20. stoljeća) nikad do danas nisu zaživjela kao mainstream. Ipak, ako malo bolje pogledate stare fotografije u muzejima i arhivima, ili popričate s nekim od najstarijih seljana u zabačenijim ruralnim krajevima zemalja s ovih prostora, mogli bi se sa bebonošenjem susreti u svom susjedstvu, i to u ne tako dalekoj prošlosti.

 

20. AKO NE NOSITE, LOŠ STE RODITELJ

– naravno da niste! Bebonošenje je jedan divan i izuzetan alat zbližavanja s našim najmanjima, kao i odličan alat prepoznavanja njihovih potreba – no nije i jedini alat, i nije za svakoga. Neki roditelji iz raznih razloga ne žele ili ne mogu nositi, što je sasvim u redu. Zacijelo se svi trudimo biti najboljim roditeljima, kad god i koliko to možemo. Ako i ne bebonosite, zacijelo prakticirate druge načine zbližavanja s vašim najmilijima – maženje, grljenje, ljubljenje, igra, dojenje, hranjenje, smijanje, razgovor…malenima je svakako najbitnije da ste im tu i blizu.

 

FOTO:Unsplash

 

 

 

_________________ POVEZANI ČLANCI __________________

 
 
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.